EPA

Džihadisti su izveli danas više istovremenih napada dronovima na naftna i gasna postrojenja u centralnoj Siriji, saopštilo je Ministarstvo za naftu.

Za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za trostruki napad, ali je Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila da su najvjerovatnije odgovorne ćelije spavači “Islamske države”. U saopštenju Ministarstva navodi se da su mete bile naftna rafinerija u Homsu, kao i dva gasna postrojenja.

Ministarstvo navodi da je nekoliko proizvodnih jedinica oštećeno i da radnici i inženjeri rade na popravci zajedno sa vatrogascima kako bi proizvodnja što pre bila obnovljena, prenio je AFP.

U oblastima u Siriji, koja su pod kontrolom Vlade, vlada hronična nestašica goriva, delimično zbog sankcija Zapada na uvoz sirove nafte, ali i zbog činjenice da se najveća naftna i gasna polja nalaze na istoku zemlje, koji je pod kontrolom kurdskih snaga.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman rekao je da veruje da su napadi delo “Islamske države”.

Nekoliko sati ranije borci “Islamske države” napali su vojni garnizon istočno od Homsa kada su ubili četvoro civila i 13 vojnika, saopštila je Opservatorija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here