Tanjug/AP

 Rusija je u Siriji došla u posed modernizovane izraelske rakete klase zemlja-vazduh, koja je bila lansirana iz raketnog sistema “Davidova praćka”, javljaju mediji.

Navodi se da je raketa bila lansirana 23. jula 2018. godine. Sirijske snage su pronašle prakticno neoštećenu raketu koja je prebačena u rusko-sirijsku vojnu bazu, odakle je poslata u Moskvu na dalje istraživanje, piše “Jerusalim post”.

Izraelska vojska je pre dve godine dobila sistem “Davidova praćka”, dok je 23. jula 2018. godine bio prvi put upotrebljen – sistem je aktiviran nakon lansiranja iz Sirije dve rakete “Točka”, piše “Mignjuz”.

Prema podacima ovog portala, sistem PVO “Davidova praćka” nije presreo sirijske rakete koje nisu doletele do Izraela – eksplodirale su na izraelskoj teritoriji. “Davidova praćka” je lansirala dve rakete, od kojih se jedna sama uništila iznad Golana, prenosi Sputnjik.

Navodi se da su rakete-presretači “Davidove praćke” najskuplje na svetu i koristi ih izraelska vojska. Gde su tačno instalirani ovi sistemi – ostaje vojna tajna.

“Davidova praćka” radi na udaljenosti do 400 kilometara i direktan je konkurent S-400, navodi portal.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here