Ministarstvo odbrane Rusije

Sirija je zajedno sa ruskim kompanijama počela geološko istraživanje na nalazištima nafte i gasa u Sredozemnom moru.

– Prvi put govorim o ovome, Sirija je započela geološka istraživanja nafte i gasa na Sredozemnom moru zajedno sa ruskim kompanijama – izjavila je savetnica sirijskog predsednika Busejna Šaban za libansku televiziju “Majadin”.

Ona je dodala da su sirijske vlasti pre nekoliko godina započele pripreme za ovaj proces, prenosi Sputnjik.

Savetnica sirijskog predsednika takođe je saopštila da se vlasti Sirije pripremaju da tuže SAD za pljačku naftnih resursa zemlje i narušavanje suvereniteta Sirije. Ona je naglasila da će sirijska teritorija i naftna nalazišta biti oslobođeni od američkog i drugog prisustva.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u novembru da SAD nameravaju da zadrže kontrolu nad naftnim poljima u severoistočnoj Siriji, uprkos smanjenju vojnog prisustva u toj oblasti.

Oko 90 odsto sirijske nafte nalazi se na istočnoj obali reke Eufrat, gde se ranije nalazilo uporište Islamske države. Ta teritorija je danas pod kontrolom kurdskih Sirijskih demokratskih snaga, koje su saveznik SAD.

2 COMMENTS

  1. Nemojte samo cekati sa tuzbom. Mnogo je onih koji ce naplacivati dug, a vec su sada bankrotirali.

  2. Uz podrskau Iraka i Irana, Sirija moze brzo da povrati svoja naftna polja. Kurdi nisu omiljeni ni u jednoj od 3 pomenute drzave tako da ce se koalicija eliminisanje i njih i SAD brzo napraviti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here