EPA/Sedat Suna
Sirija

Sirijska vojska ušla je u Tal Tamr, grad na severu zemlje u blizini granice sa Turskom, da bi se, kako je jutros javila sirijska novinska agencija, „suprotstavila turskoj agresiji“.

Stanovnici Tal Tamra, koji se nalazi na oko 20 kilometara od granice sa Turskom, pozdravili su dolazak sirijskih snaga, prenosi AP.

To se dešava nakon što su sirijski Kurdi objavili da će raditi sa centralnom vladom u Damasku na odbijanju turske ofanzive na severu Sirije. U toj velikoj promeni saveznika, kako prenosi AP, kurdske snage će se razmestiti „rame uz rame“ sa vladinim trupama duž sirijske granice.

Glas Amerike je, pozivajući se na kurdske zvaničnike, preneo da će sirijska vlada rasporediti svoje vojnike uz granicu sa Turskom kako bi pomogla sirijskim Kurdima da se izbore sa turskom vojskom.

Dogovor Kurda, Sirije i Rusije koja je glavni saveznik sirijske vlade, desio se četiri dana pošto je Turska počela ofanzivu na severu Sirije – odmah nakon što su SAD povukle svoju vojsku.

„Kako bi napadi bili sprečeni, postignut je dogovor sa vladom u Siriji čija je dužnost da štiti svoje granice i suverenitet zemlje, da sirijska vojska uđe na sever i rasporedi svoje snage uz granicu sa Turskom“, navodi se u saopštenju Kurda.

Kurdi kažu da će kompletna vojska biti raspoređena u naredna dva dana.

Američki predsednik Donald Tramp je u nedelju naredio da se iz Sirije povuku i preostalih 1.000 američkih vojnika jer bi bilo „jako pametno, za promenu“ da Amerika ne učestvuje u sukobu između Turske i Kurda. Tramp je najavio i sankcije Turskoj.

Sirijski Kurdi kažu da su ih SAD potpuno izneverile, s obzirom da su se rame uz rame borili sa njima protiv Islamske države, u okviru Sirijskog demokratskog fronta.

Podsetimo, Turska je pokrenula vojnu operaciju na severu Sirije sa ciljem da se stane na put, kako tvrde iz Ankare, stvaranju terorističkog koridora duž tursko-sirijske granice.

Po tom pitanju se nedavno oglasile su se i SAD koje su počele povlačenje svojih snaga iz Sirije,saopštivši da su upale u zamku jer se nalaze između turskih snaga koje su pokrenule vojnu operaciju u Siriji, i sirijskih koji su krenuli ka severu zemlje.

1 KOMENTAR

  1. Ovako zavrsavaju svi americki “saveznici“! Onoga trenutka kada SAD procene da im vise nisu potrebni jednostavno ih puste niz vodu. Ovakve situacije se ne mogu ni nabrojati kroz sve ove godine, u kojima su prvo formirali,pa podrzavali pa napustili svoje saveznike,da bi ih na kraju deklarisali kao svoje najvece neprijatelje.Setimo se samo Bin Ladena i njegove Al Kaide. Pitanje je vremena kada ce se to isto desiti i sa Siptarima na KiM.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime