Ministarstvo odbrane Rusije

Sirijske vlasti veruju da su pronašle telo čuvenog arheologa Haleda al-Asada, kojeg su ubili pripadnici Islamske države 2015. godine.

Državni mediji su preneli da su u blizini Palmire pronađena tri tela, te da se veruje da je jedno od njih telo Haleda al-Asada.

Identitet žrtava biće potvrđen DNK testovima.

Militanti su 2015. javno odrubili glavu Haledu al-Asadu (82) nakon što je odbio da otkrije lokaciju dragocenih artefakata.

Brutalno ubistvo bilo je jedan u nizu zločina koje su počinili pripadnici Islamske države tokom dva perioda kada su imali kontrolu nad Palmirom, koja je pod zaštitom Uneska.

Haled al-Asad je posvetio više od 50 godina proučavanju u drevnom gradu u sirijskoj pustinji severoistočno od Damaska.

On je ubijen 2015. godine, a tadašnja generalna dirketorka Uneska Irina Bokova je nakon brutalnog čina rekla da je Islamska država Al-Asada ubila jer nije hteo da izda svoju duboku posvećenost Palmiri.

U nedeljama koje su usledile nakon ubistva arheologa, Islamska država je uništila nekoliko čuvenih delova Palmire iz prvog i drugog veka koje je ocenila kao idolopokloničke. Nakon ponovnog zauzimanja lokacije 2016. godine, militanti su uništili još neke građevine.

Vladine snage kontrolišu područje od marta 2017. godine, ali se radovi na rekonstrukciji odvijaju u ograničenom obimu zbog građanskog rata koji traje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here