Tanjug/AP
Sirijski Kurdi

Snage koje predvode sirijski Kurdi saopštile su danas da će uzvratiti na seriju napada turskih ratnih aviona, koji su preko noći pogodili njihove oblasti kontrole širom severoistočne Sirije.

“Ovi napadi turskih snaga neće proći bez odgovora”, navele su u saopštenju Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržava SAD, preneo je Rojters.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je ta zemlja pokrenula vazdušne napade na severne regione Sirije i Iraka i da za metu ima kurdske grupe, koje Ankara smatra odgovornim za prošlonedeljni smrtonosni bombaški napad u Istanbulu.

Kako se navodi, danas da je uništeno 89 ciljeva, uključujući skloništa i skladišta municije, u vazdušnim napadima na baze kurdskih ekstremista na severu Iraka i severu Sirije.

Napadi su izvedeni na Kandilu, Asos i Hakurk u Iraku i Kobaniju, Tal Rifat, Cizire i Derik na severu Sirije, navodi se u saopštenju i dodaje da su među neutralizovanima takozvane vođe terorističke organizacije.

Vazdušni napadi su usledili nakon što je 13. novembra eksplodirala bomba u centru Istanbula, ubivši šest ljudi i ranivši preko 80.

Turske vlasti su za napad okrivile Radničku partiju Kurdistana (PKK) i njen sirijski ogranak Jedinice za zaštitu naroda Sirije (IPG), dok su Kurdske militantne grupe, negirale umešanost u napad.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here