Širom Australije svečano obeležen Uskrs

0

 

"Ako sve to izostane, nećemo imati budućnosti, ni u vremenima koja slede, ni u večnosti Carstva Božjeg", upozorio je vladika Irinej u obraćanju vernicima SPC

Tako anglikanski nadbiskup dr Piter Jensen poručuje da je praštanje jedna od centralnih pouka iz Hristovog vaskrsenja.

"Hrišćanska poruka sastoji se od obnavljanja odnosa. Najpre, našeg odnosa s Bogom, a to je on učinio prvog Vaskrsa, kada je umro da bi očistio naše grehe i obnovio naše prijateljstvo s Bogom. Zatim je odnos jednih sa drugima. Kao rezultat onoga što je Isus učinio, mi treba da budemo jedni s drugima, da brinemo o njima, da ih volimo, da ih služimo."

Vladika Irinej posebno se usmerio na kritiku sekularizma spolja, korporativnih organizacija unutra i – "senzacionalizma" u medijima. U poslanici pročitanoj u svim crkvama, on tako piše:

"Inače, zar ne vidimo koliko mračna dela ovog sveta utiču na našu duhovnu propast? Zar nam nije jasno da su mnogi među nama postali saučesnici savremene jeresi sekularizma? Da li smo se poistovetili sa onima koji bi hteli da Crkvu, Hristovo telo, pretvore u korporaciju i asocijacije, a sa time da razore naše jedinstvo u Hristu? Zar nas isti ne proganjaju lažnim svedočanstvima preko medija koji trguju senzacijama, a ne haju za istinu? Zar smo sebe oslepili do te mere da više nismo u stanju da raspoznajemo istinu od laži?"

Poglavar Grčke pravoslavne crkve arhiepiskop Stilijanos Harkianakis poručuje:

"U ovim prilikama jasno nam je kako su lakša zajednička slavlja (u isto vreme) u životu svih zaposlenih, posebno kad je reč o manjinama vernika iz različitih denominacija."

Katolički nadbiskup Sidneja, kardinal Džordž Pel pozvao se na rane hrišćane koji su, dobrim delima, širili svoju veru oko sebe.

"Društveni život je revolucionalizovan. Brak je za ceo život, pobačaj i ubistvo deteta je zabranjeno, muževi treba da vole svoje žene kao što vole sebe", piše kardinal u "Sandej telegrafu" podsećajući na potrebu pomaganja onima koji pate.

Episkop australijsko-novozelandski Irinej poručio je vernicima Srpske pravoslavne crkve "da nam je svima potrebno iskreno pokajanje i očišćenje, obraćenje preobraženjem u Hristu, kroz duhovnu obnovu i moralni preporod".

To je uslov, stoji u njegovoj poslanici, da bismo ostvarili naš sopstveni život i naše sopstveno vaskrsenje.

"Ako sve to izostane, nećemo, nažalost, imati budućnosti, ni u vremenima koja slede ni u večnosti Carstva Božjeg", upozorio je vladika Irinej, naglašavajući da "samo život u Hristu predstavlja alternativu razdoru i podeli, nemoralu i izopačenosti, drogi i kriminalu, korupciji i svemu što je greh i što donosi smrt, duhovnu i fizičku."

U ovom broju "Vesti", naši saradnici S. Princip, K. Marković i D. Tepavčević izveštavaju a vaskršnjih okupljanja u najmlađoj sidnejskoj parohiji "Svetog apostola Luke" u Liverpulu, brizbejnskoj crkvi Svetog Nikole u Ros ulici, kao i melburnskom hramu Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here