EPA/Maxim Shipenkov
Mobiilisani ruski vojnik se pozdravlja sa porodicom

U Voronježu, južno od Moskve, vojne kancelarije za regrutaciju šalju pozive muškarcima starosnog uzrasta za vojsku, navodeći da treba da ažuriraju svoje kontakt informacije, piše RSE.

To se desilo i u Penzenskoj oblasti, nešto istočnije, gde se “radi na razjašnjavanju ličnih podataka”, rekao je neimenovani vojni zvaničnik ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti.

Isto i u Udmurtiji, regionu na reci Volgi, što je navelo regionalnog guvernera da se pojavi na državnoj televiziji kako bi pokušao da uveri ljude da nije u toku obavezna mobilizacija, već samo poziv dobrovoljcima koji su spremni da “brane otadžbinu, brane interese”.

Za 13 meseci otkako je predsednik Vladimir Putin pokrenuo najveći kopneni rat u Evropi od Drugog svetskog rata, ruske snage su pretrpele velike – neki zapadni zvaničnici kažu “katastrofalne” – gubitke. Procene koje je nedavno objavio američki Stejt department govore o preko 200.000 mrtvih i ranjenih Rusa.

S druge strane, Ukrajina, koja strogo čuva podatke o svojim gubicima, imala je najmanje 120.000 žrtava, naveo je “Vašington post”.

Rusija, suočena sa višestrukim neuspesima na bojnom polju, dva puta je pribegla kampanjama regrutovanja kako bi popunila redove za borbu.

Putin je u septembru šokirao mnoge Ruse najavom mobilizacije rezervista i drugih vojno sposobnih ljudi, kako bi snagama dodao 300.000 novih ljudi.

Sada, dok je žestoka ruska zimska ofanziva u istočnom Donbasu u drugom mesecu, a Ukrajina najavljuje svoju prolećnu ofanzivu, ruski zvaničnici ponovo pokušavaju da povećaju brojnost snaga.

U najmanje 42 regiona širom Rusije šalju se pozivi vojno sposobnim muškarcima, rekao je advokat za ljudska prava Pavel Čikov. Jedan informativni sajt poznat po podršci politike Vlade naveo je da je zvanični cilj da se angažuje do 400.000 muškaraca.

Šta god da je, to nije mobilizacija, insistira Kremlj.

– Nema takvih razgovora – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov 15. marta, prema navodima državne novinske agencije Tass, u odgovoru na pitanje: “Da li se u Kremlju razgovara o drugom talasu mobilizacije?”

Ali, ako to još nije masivna kampanja obavezne regrutacije, mogla bi da postane.

“Drugi talas mobilizacije je počeo”

Rusija je godinama pokušavala da modernizuje i unapredi prakse i strukturu snaga iz sovjetskog doba, kako bi njene oružane snage bile okretnije i profesionalnije. Ipak, ruski komandanti su se opirali ukidanju obaveznog vojnog roka i svi muškarci između 18 i 27 godina imaju obavezu da služe jednu godinu u vojsci.

Prema zakonu, tim vojnicima je zabranjeno da služe van granica Rusije ili u zonama borbenih dejstava, mada je na početku invazije možda došlo do pogrešnog slanja malog broja regruta u Ukrajinu.

U potonjim mesecima, kako se invazija na Ukrajinu pretvarala u rat iscrpljivanja, ruski vojni zvaničnici su naznačili da će nove trupe verovatno biti potrebne za ratne napore.

Prošlog leta Ministarstvo odbrane je pokrenulo kampanju za prijavljivanje dobrovoljaca, nazvanih “kontraktniki”. Tu inicijativu su pratile izraženije aktivnosti ozloglašene privatne plaćeničke kompanije Vagner grupe, koje su uključivali regrutovanje zatvorenika za borbu u zamenu za pomilovanje.

Kremlj je takođe promenio starosnu granicu za ljude koji se javljaju kao dobrovoljci.

U decembru je ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da će Rusija povećati ukupnu veličinu svojih oružanih snaga na 1,5 miliona, mada je naveo da je to u velikoj meri zbog širenja NATO, posebno zbog predstojećeg ulaska Finske u Alijansu.

Prema informativnom portalu Ura.ru, novu kampanju regrutovanja nadgleda Dmitrij Medvedev, bivši predsednik koji se sada ističe po ratobornim komentarima i ima funkciju potpredsednika Putinovog Saveta za bezbednost.

Taj sajt je izvestio da je cilj da se prikupi 400.000 novih vojnika širom Rusije. Takođe je naveo da su zvaničnici izdali kvote za regrutaciju regionalnim vojnim vlastima: na primer, po 10.000 ljudi za Sverdlovsku i Čeljabinsku oblast, a 9.000 za Permsku oblast.

U Voronježu, regionalna vlada je 14. marta objavila da se pozivi šalju neodređenom broju muškaraca.

“Posebno naglašavamo da je jedina svrha ovih događaja isključivo da se ažuriraju podaci o vojnoj registraciji u voronješkim vojnim registrima”, navele su vlasti u poruci na mreži Telegram. “Ovo je običan rutinski rad kancelarije za vojnu registraciju i regrutovanje koji se stalno obavlja: razjašnjavanje podataka o vojnoj evidenciji”.

Ruski sociolog Nikolaj Mitrohin s Univerziteta u Bremenu u Nemačkoj, izbrojao je da 31 region već šalje papire i dokumente za registraciju.

“Drugi talas mobilizacije je počeo u Rusiji”, naveo je on u postu na Telegramu. “Zasad, očigledno, testiraju da li je spreman elektronski sistem”.

Inače, redovno regrutovanje vojnih obveznika – odvojeno od dodatne mobilizacije – trebalo bi da počne 1. aprila. Ruski zvaničnici su rekli da se nadaju da će za prolećnu klasu regrutovati između 170.000 i 200.000 ljudi.

 

1 COMMENT

  1. Ne znam gde nalazite ove budaletine sa ovakvim pričama. Smešno je više ponavljati kao papagaj,i prenositi ono što vole ameri i britanci,Putin je ovo,gotov je,Rusija na kolenima,uništena tehnika,vojska,a Rusi rasturanje,razbijaju,idu po planu,pa nećete dočekati nikada slom Rusije,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here