Siromaštvo preti i Srbima

Z. Mirković - Vesti
0
Lična arhiva
Da sva deca odrastaju u blagostanju: Angela Stojčev

Dnevni list “Vesti” je generalnim sekretarima svih značajnih austrijskih partija postavio nekoliko pitanja koja se odnose na srpsku zajednicu u Austriji.

Koliko dobro poznaju i koliko im je važna srpska zajednica u Austriji, da li će se u predstojećoj kampanji posebno obraćati Austrijancima srpskog porekla, neka su od pitanja na koje smo dobili odgovore.

Angela Stojčev generalni sekretar Zelenih, ističe da se ta stranka posebno zalaže za borbu protiv siromaštva u Austriji, koje ugrožava i određen broj Srba koji žive u Alpskoj republici.

Ona je, na pitanje:

Da li Zeleni znaju koje su političke želje i težnje Srba u Austriji odgovorila:

– Stranka neguje kontakte sa svim grupama stanovništva, pa tako i sa Srbima koji žive u Austriji. Austrijanci srpskog porekla žele da njihova deca odrastaju u blagostanju i sigurnosti, da im deca imaju ravnopravne i pravedne šanse. Oni žele dobro obrazovanje za svoju decu, nezavisno od nivoa obrazovanja i primanja roditelja. Određen broj Srba koji žive u Austriji nema najbolje zaposlenje i zbog toga im preti siromaštvo. Mi ćemo se i dalje boriti protiv siromaštva u našoj zemlji i zalagati se da svako ko živi u Austriji za svoj rad dobija fer primanja – navodi Stojčeva.

Ona je istakla da se Zeleni već decenijama zalažu za Austriju u kojoj, bez obzira na to odakle je ko poreklom mora da ima ravnopravne i fer šanse.

– Zbog toga se i dalje borimo protiv diskriminacije, za međusobno ophođenje s poštovanjem, bez predrasuda nezavisno od etničkog porekla, kao i za jedinstvo društva – poručila je Stojčeva.

Koliko političkih funkcionera srpskog porekla ima u stranci Zelenih?

– Partija Zelenih se zalaže za raznovrsnost i zajedništvo i ne pravi razlike na osnovu etničke pripadnosti. Zalažemo se za raznovrsnost i šaroliko zajedništvo, ali ne pravimo razliku između naših saradnika na osnovu etničke pripadnosti, zbog čega nemamo takve podatke. Svako ko se oseća privrženim zelenim vrednostima kod nas je dobrodošao nezavisno od svog porekla.

Da li je dijalog Beograda i Prištine moguć dok postoje takse koje su uvele kosovske vlasti?

– Ona je naglasila da je spoljnopolitički cilj Zelenih da Srbija i Kosovo napreduju uspešno na evropskom putu. Zbog toga smatramo austrijskom odgovornošću da se u okviru uspešne politike susedstva kako unutrašnje tako i spoljnopolitički zalaže da se što pre zatvaraju pristupna poglavlja. Za tako nešto potreban je i dijalog Beograda i Prištine, kao i ukidanje taksi, kojima, na putu u EU, nema mesta. Dijalog je važan i potreban kako bi se prevazišli problemi i u potpunosti primenio Briselski sporazum, na obe strane.

Stojčeva ističe da je osnova politike kompromis i da zbog toga u svakom slučaju treba težiti pronalaženju kompromisa koji bi dobio što veću podršku obe strane.

– U politici je često za međusobno prilaženje potrebna hrabrost – zaključila je Stojčeva.

Niste igračka SAD i Rusije

Da li bi, pored EU, u rešavanje kosovskog problema trebalo uključiti SAD i Rusiju?

– Srbija i Kosovo se nalaze u Evropi i zbog toga je u odgovornosti EU da se ozbiljno zalaže da proces evropske integracije brzo napreduje. Budućnost građana Srbije i Kosova je u EU i naša je želja da to postane prioritet i da što pre do toga dođe. Ni Srbija, a ni Kosovo ne smeju postati “lopta u igri za nacionalne interese pojedinih velikih sila” i zato smo protiv mešanja SAD ili Rusije u rešavanje konflikta – jasno naglašava Angela Stojčev, generalni sekretar Zelenih.