Vesti
Prvi put neko ih se setio: Ratki i Slobodanki Đorđević Hido Muratović doneo darove dobrih ljudi

Mada su mnogi čitaoci “Vesti” ovih dana na odmoru u rodnom kraju ili nekim egzotičnijim letnjim destinacijama, nevoljnicima u Raškoj oblasti iz naše dijaspore i tokom jula pristižu vredne donacije dobrih ljudi. Namenjene su starima, bolesnima, napuštenima i siromašnima na Pešteru, Goliji, Rogozni i Kopaoniku koje im “život znače”, jer većina od njih drugih prihoda nema. Najvrednija donacija “teška” 500 evra stigla je u selo Oraše kod Tutina, a obradovala je bolesne i nepokretne supružnike Bajramku i Hidajeta Pljakića, dugogodišnje štićenike našeg Humanitarnog mosta. Donaciju je poslao naš čitalac Aladin iz Luksemburga, koji je poželeo da na ovaj način pomogne u trajnom zbrinjavanju porodice Pljakić.

Kako smo već objavili, od oktobra prošle godine Hidajetu i Bajramki sakupljeno je nešto više od 16.000 evra, a gotovo sav novac uložili su u kupovinu stana u Novom Pazaru gde će, kako naglašavaju, biti bliže lekaru i u toplom domu, za koji neće trebati drva niti ugalj, jednostavno imati bolji život. Posebno imajući u vidu da je ovaj hrabri Pešterac sve do nedavno, krećući se na rukama ili puzeći, po okolnim šumama brao kleku, pečurku i šipurak da bi on i Bajramka prezimili.

– Stan treba da otplaćujemo još osam godina. Nadamo se da će nam dobri ljudi pomoći da se izborimo sa velikim dugovanjem, a mi ćemo se potruditi da prodamo kuću u Orašu koju su nam takođe, pre dve decenije, kupili čitaoci “Vesti” – ističe Hidajet i dodaje:

– Hvala svim dobrim ljudima, hvala posebno dobrotvoru iz Luksemburga, hvala “Vestima” i Hidu Muratoviću! Da nije ljudske dobrote mi bi živeli u bedi i gladovali. Duže od dve decenije živim bez obe noge, sve sam slabiji, pa više ne mogu da se krećem ni na rukama, a supruzi Bajramki su propala oba kuka i čekaju je dve teške i neizvesne operacije.

Još jedna radost pokucala je na vrata trošnog doma ostarele majke i ćerke u zabitom selu Cvrnje na Rogozni. Posle našeg teksta o starici Ratki Đorđević, koja u bedi i sirotinji živi sa ćerkom Slobodankom, u posetu im je otišao naš saradnik i poznati humanitarac Hido Muratović, koji im je odneo “prvu pomoć” u hrani, lekovima i odeći vrednoj 100 evra, uručivši im i dodatnu donaciju od 100 švajcarskih franaka koju je poslala porodica Kostić iz Ženeve.

– One žive ispod svakog nivoa ljudskog dostojanstva, u kući oblepljenoj blatom i sa zemljanim podom, bez igde ičega. Obe su teško bolesne, bez mogućnosti da rade i bilo šta zarade. Samo trenutno smo ih zbrinuli, a da bi koliko-toliko spremne dočekle zimu trebaće im još puno pomoći, podrške i razumevanja dobrotvora iz naše dijaspore – objašnjava poznati dobrotvor.

Baka Ratka, nije mogla da sakrije sreću.

– Bog vam dao sve što u životu poželeli! Ovo nam je prvi put da nam stiže pomoć i da se neko setio nas od svih zaboravljenih i izolovanih na siromašnoj, napuštenoj i zimi od sveta odsečenoj Rogozni, Bogu se molimo da čuva naše dobrotvore – poručuje baka Ratka.

Želi novi mobilni: Marija Mara Milanović sa tatom Milanom

Mara šalje poljupce

Donaciju od 50 evra, koju je poslala naša čitateljka Milijana Marjanović iz Nemačke dobila je i mala Marija Mara Milanović, učenica trećeg razreda osnovne škole, koja sa roditeljima Milanom i Evom živi u siromašnom selu Žunjevići na Rogozni.

– Videću da li ću novac dati tati i mami za namirnice ili ću ga sačuvati za kupovinu mobilnog telefona, pošto mi se stari i dotrajali telefon polomio, a roditelji nemaju novca da mi kupe drugi – priča mala Mara i dobrotvorki Milijani, uz veliku zahvalnost, šalje puno poljubaca i najlepših pozdrava.

Izdaju ga i ruke: Hidajet Pljakić

Bog neka vas čuva!

Pomoć od 50 evra, dar porodice Kurtanović iz Norveške, dobila je i teško bolesna Novopazarka Raza Vejsilović koja sa sinom Seadom, kome je još kao detetu odstranjen jedan bubreg, živi u podstanarskoj sobici za koju svakog meseca mora da potroši kompletnu socijalnu pomoć od 80 evra.

– Nama je svaki dinar i svaki evro zlata vredan, jer nam samo za lekove mesečno treba bar 200 evra, Bog neka čuva naše dobrotvore – kaže Raza.

Za useljenje

Donaciju od 100 evra, koju im je lično uručio anonimni dobrotvor iz Nemačke, dobila je i porodica Sašanin iz Dobrog Duba na Pešteru kojoj naši čitaoci i humani ljudi, predvođeni Smakom Tutićem, uspešnim biznismenom u Nemačkoj, grade novu kuću površine 70 kvadrata. Dobijeni novac biće potrošen za kupovinu nameštaja i useljenje koje će uskoro uslediti.