Vesti
Borba za život: Raza sa sinom Seadom

I u ovim teškim i neizvesnim vremenima, dok korona još hara planetom, dobrotvori sa raznih strana sveta, poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, ne zaboravljaju nevoljnike u rodnom kraju i trude se da im svojim vrednim prilozima olakšaju život.

Najnovije donacije prispele u Rašku oblast, stigle su iz Australije, Nemačke i Austrije, poslali su ih dobrotvori koji su i ranije, mnogo puta, pomagali starima, bolesnima i siromašnima u ovom delu Srbije, najviše na Rogozni, Goliji, Pešteru i Kopaoniku.

Vrednu pomoć od 100 australijskih dolara, koju su im poslale Dijana Papac i Silvana Pavlović iz Sidneja dobila je Novopazarka Bajra Suljević, samohrana majka koja 26 godina, bez ikakvih primanja, sama brine o teško bolesnoj i od rođenja nepokretnoj ćerki Arijeti.

-Živimo u podstanarskoj sobici za koju, zajedno sa komunalijama, mesečno moramo da stvorimo 200 evra, primamo socijalnu pomoć od 100 evra i jedva se prehranjujemo, uz mnogo muka i problema obezbeđujemo lekove, pelene, ogrev i izmirujemo dug za struju – žali se Bajra.

Ona izražava veliku zahvalnost čitaocima našeg lista.

– Da nije čitalaca “Vesti” iz celog sveta i saradnika novopazarske humanitarne organizacije “Ljudske sudbine” koji nam povremeno pošalju ili donesu novac, lekove i namirnice ili nam kupe ogrev i plate struju, ne bi mogle da preživimo i ko zna šta bi do sada bilo sa nama. Ja sam težak srčani bolesnik, a Arijeta je nepokretna, svakog trenutka moram da budem uz nju i ne mogu ništa da radim, zato nam je svaka pomoć zlata vredna – priča ova hrabra Novopazarka koju je muž ostavio pre Arijetinog rođenja, čim je posumnjao da će roditi dete sa anomalijom, više nikada se nije javio.

– Prenesite našu veliku zahvalnost i pozdrave dobrotvorkama Dijani i Silvani, bog neka ih čuva i sreća prati – poručuje Bajra.

Mada decenijama živi u Berlinu i nosi prezime svog supruga Nemca, Novopazarka Raba Bauman, rođena Hoćanin, zajedno sa drugaricom iz detinjstva Sevdom Jelcin, koju je život odveo u Tursku, pomaže sirotinji u rodnom kraju, više puta i lično su dolazile da obiđu nevoljnike u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu.

Poslednjom donacijom od 100 evra Raba Bauman obradovala je Razu Vejsilović i njenog sina Seada, izbeglice sa Kosova i oboje teške bolesnike, koji žive u Novom Pazaru.

– Ja se borim sa ozbiljnim karcinomom, a Seadu je, još dok je bio dete, odstranjen bubreg, podstanari smo i nemamo nikakva primanja, tek od nedavno, nakon teksta u “Vestima”, stigle su nam prve donacije, potrošili smo ih za namirnice i lekove, ovu iz Berlina ćemo čuvati za ogrev i Seadov odlazak na kontrolu u Beograd – ističe Raza uz molbu da dobrotvorki Rabi Bauman prenesemo velike pozdrave i zahvalnost do neba.

I tu nije kraj jer je Raza dobila vrednu donaciju od poznatog dobrotvora iz Nemačke. Rafet Etemović sa donacijom od 150 evra obradovao je ovu bolesnu ženu i njenog sina.

Ona pozdravlja svog dobrotvora velikog srca i želi mu svu sreću zbog beskrajne plemenitosti.

Donacija od 100 evra, anonimnog donatora iz Beča, od ranije poznatog dobrotvora, uručena je i siromašnoj porodici Raha Baždara iz Sjenice. Starina Raho je odavno na bolesničkoj postelji, teško je bolestan i ne ustaje, a svo četvoro njegove već odrasle dece: Elko, Safija, Sabaheta i Ela imaju probleme u mentalnom razvoju i uglavnom žive uz pomoć narodne kuhinje i dobrih ljudi u Sjenici i priloga naših čitalaca. Kako ističe najstariji Elko pomoć iz Beča pomoći će im da se na vreme (ako stigne još neka donacija) obezbede drvima i ugljem i spreme se za hladnu peštersku zimu.

Nemoćna, ali hrabra: Bajra sa donacijom

Mala Mara sanja telefon

Donacija od 50 švajcarskih franaka stigla je i maloj Mariji Mari Milanović koja sa siromašnim roditeljima Milanom i Evom živi u zabitom selu Žunjevići na Rogozni. Devetogodišnja Marija, od jeseni učenica trećeg razreda osnovne škole i đak pešak mašta o mobilnom telefonu i nada se da će ga uskoro kupiti.

– Još nemam dovoljno ni za polovan, ali sam sigurna da će se javiti neko ko će mi pomoći da mi se ispuni velika želja – ističe ova devetogodišnja štićenica našeg Humanitarnog mosta.

Žive od sevapa

– Naš život je težak, živimo od sevapa, jedino ja mogu da iscepam po neko drvo, ali to je nedovoljno i za hleb – kaže Elko Baždar i zahvaljuje se plemenitom anonimnom dobrotvoru iz Beča.