EPA-EFE

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ocenio je da je posle današnjih događanja situacija na Kosovu i Metohiji kritična i da u velikoj meri izmiče kontroli.

– Na to smo svi upozoravali i kada je reč o zvaničnim stavovima Srbije i svima nama koji se bavimo političkim analizama. Znali smo da će ovakvo ponašanje Albina Kurtija u nekom momentu dovesti do eskalacije situacije – rekao je on za Tanjug.

Istakao je i da je međunarodna zajednica bila upoznata sa tim ali kao da to nisu želeli da vide i da je postojao raskorak između onoga što je njihov zvaničan stav i onoga što su radili.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica je osudila Kurtija kada je reč o okupaciji zgrada opština na severu, a na delu nisu uradili ništa da spreče tu okupaciju i situaciju vrate u pređašnje stanje već je došlo do konflikata.

– Došlo je do eskalacije nasilja jer su Srbi priterani uza zid od strane Kurtija, a međunarodna zajednica nije ništa učinila da to spreči niti se ponaša u skladu sa mandatom koji joj je dat od Ujedinjenih nacija, rezolucijom 1244 i sporazumima koji su potpisivani, kao što su oni u Briselu i drugi – rekao je on.

Rajić je ocenio da Kfor ne bi trebalo da se bavi stvarima kojima se danas bavio i da bi upravne stvari trebalo da obavlja UNMIK ali, on to, kako je istakao, ne radi već posmatra situaciju isto kao i EULEKS, prenosi Tanjug.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here