Tanjug
Kovid bolnica

U kovid bolnici u Batajnici trenutno je na lečenju 425 pacijenata i svi su teški bolesnici, kaže direktor te ustanove Tatjana Andžić Vukičević i dodaje da je više prijema nego otpusta u toj bolnici.

Ona je navela da je u Srbiji ponovo zabrinjavajuća epidemiološka situacija i da se svi plaše naredne nedelje i da od utorka očekuju najveći nalet pacijenata.

Tada će proći nedelju dana od praznika, kada su mnogi građani mini odmor od četiri dana proveli na planinama.

– Svi se plašimo utorka ili srede kada se očekuje porast broja novoobolelih rekreativaca koji su se vratili sa zimovanja. Naši apeli u javnosti nisu urodili plodom – rekla je Adžić Vukičević.

Na današnjoj sednici direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja dogovoreno je da se povećaju kapaciteti i maksimalno iskoriste mesta kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu.

Adžić kaže da će u Batajnici od sutra na raspolaganju biti dodatnih 40 kreveta, a od ponedeljka još 120 kreveta.

Ona je navela da se pregovara sa Kliničkim centrom Srbije, kao matičnom kućom, da se napravi preraspodela zdravstvenih radnika i da se upute lekari i medicinske sestre sa klinike koje nisu previše opterećene.

– Kada se to iscrpi moraće da se angažuju lekari iz unutrašnjosti. Situacija je nikad gora. Stižu nam mladi pacijenti u teškom stanju sa 40-44 godine, imamo pacijenta od 21. godinu. Žurke, splavovi, kafići, zimovanja sve su to mesta odakle nam dolaze zaraženi – priča ona.

Zdravstveni radnici, ističe, posustaju jer većina njih radi bez odmora od marta meseca prošle godine.

Direktor kovid bolnice u Kruševcu Vladan Cvetanović navodi da je kapacitet te bolnice 500 mesta, a da je trenutno na bolničkom lečenju nešto više od 90 pacijenata.

– Epidemiološka situacija je nestabilna u zemlji sa povećanjem broja novozaraženih, a samim tim očekujemo i povećan broj hospitalizovanih pacijenata – rekao je on.

Dodaje da su na raspolaganju svi kapaciteti, a da imaju dovoljno i zdravstvenih radnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here