Hadži Marko Vujičić
Velibor Džomić

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić ocenio je za “Vesti” da je nemoguće proceniti dalji razvoj situacije u Crnoj Gori nakon novih sukoba policije i vernika u ovoj zemlji, ali da veruje da će prevladati razum.

– Niko, pa ni ja, ne može da bude prorok u novonastaloj situaciji i predvidi kako će se stvari u Crnoj Gori dalje razvijati. Nažalost, situacija je izašla daleko iz domena prava i zdravog razuma i ušla u neke sfere koje teško da ljudski razum može da objasni – kaže Džomić.

Zamoljen da prokomentariše nastavak nemilih scena u više gradova Crne Gore koji su kulminirali sukobima vernika sa policijom, hapšenjima, ali i povređivanjem više građana, protojejer-stavrofor Velibor Džomić ističe da je teško oceniti “na kome je lopta da se situacija smiri”.

– Država mora da uvaži svoje građane i građani moraju da uvaže svoju državu. U tom rasponu treba tražiti rešenje. Ovde je problem što se akumuliralo ogromno nezadovoljstvo ljudi zbog selektivne primene prava i nepravednog postupanja policije prema Crkvi tokom pandemije virusa kada je policija brutalno sprečavala i ukidala građanima pravo na slobodu vere. To je najveći problem. Ljudi, vernici su osetili da su mere protiv korona virusa zapravo korišćene radi sprečavanja litija i rešavanja problema izazvanih donošenjem zakona o verskim zajednicama – ističe Džomić i dodaje da je zbog toga od ključnog značaja da se što pre “reši uzrok litija i problema”.

– To znači da što pre treba sesti za sto i rešiti sporne zakonske odredbe, koje su i dovele do nezadovoljstva vernika i Crkve. Podsetiću da je 11. marta otvoren ekspertski dijalog između SPC i vlasti Crne Gore, ali su ti razgovori obustavljeni na molbu Vlade Crne Gore kada je proglašena epidemija. Mitropolit Amfilohije je i pre ovih nemilih događaja uputio pismo premijeru Crne Gore sa molbom da se taj dijalog što pre nastavi, ali do danas nismo dobili nikakav odgovor. Pokušaćemo da u što skorijem roku saznamo o čemu je reč, jer to, bez sumnje, dodatno komplikuje situaciju – naglašava Džomić.

Upitan da li je bilo reakcije vlasti na apel Mitropolije crnogorsko-primorske da se vladika Joanikije i osmorica sveštenika hitno puste iz pritvora, Džomić kaže da je “faktički odgovor” na tu molbu bilo rešenje kojim se odbija žalba advokata na rešenje o zadržavanju od 72 časa.

– Ne vidim niti jedan racionalan razlog za takvu odluku, kao što nisam video ni u odluci tužilaštva da se vladici i osmorici sveštenika odredi zadržavanje od 72 sata. Oni su državljani Crne Gore i građani ove zemlje koji su bili, jesu i biće dostupni svim organima javne vlasti. Ukoliko i postoji neka njihova krivica, taj postupak je mogao biti neometano vođen i bez mere koja je podrazumevala njihov pritvor – zaključuje Džomić.

Privedeno osam sveštenika

Mada se u javnosti prvobitno pojavila informacija da su uz vladiku Joanikija privedena i sedmorica sveštenika, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić kaže da je privedeno ukupno osam sveštenih lica.

– Žalosno je što je Saborna crkva u Nikšiću prvi put u istoriji ostala bez sveštenika – kaže Džomić, dodajući da je policija osim u Nikšiću privela i veliki broj sveštenika u drugim gradovima. To, objašnjava on, nisu bila klasična privođenja nego pozivi na informativne razgovore.

Ni Nole ne da svetinje

Povodom događaja u Crnoj Gori oglasio se i Novak Đoković. Prvi teniser sveta i najbolji srpski sportista svih vremena na Instagramu je postavio fotografiju ikone Svetog Vasilija i njegove crkve. Uz fotografiju, ostavio je i poruku “Hvala našem Čudotvorcu Svetom Vasiliju Ostroškom”. Budući da je poruka ostavljena posle hapšenja vladike Joanikija i sveštenika u Nikšiću, jasno je da je Đoković podržao i njih, kao i sve sveštenike i vernike SPC u borbi za odbranu svetinja u Crnoj Gori.