pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sve su češće pritužbe zaposlenih da ih poslodavci nadziru na nedozvoljen način. Poslodavci često koriste nejasno definisane zakone u toj oblasti, kao i specijalizovane aplikacije pomoću kojih pronalaze načine da kontrolišu zaposlene čak i tokom rada od kuće.

Od video-nadzora, preko uvida u službene mejlove do GPS praćenja vozila – poslodavci u Srbiji često ne biraju način kako bi nadzirali rad svojih zaposlenih. U propisima ne postoji jasna odredba koja definiše kontrolu zaposlenih, pa se u toj oblasti primenjuje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Video-nadzor najčešći je oblik kontrole zaposlenih kod nas.

– Sam nadzor mora biti prostorno i vremenski ograničen i zaposleni moraju biti obavešteni o načinu vršenja tog nadzora. U praksi poslodavci najčešće nadzorišu e-mail korespodenciju zaposlenih, korišćenje službenih telefona i automobila, a u toku koronavirusa bila se povećala upotreba aplikacija za praćenje produktivnosti rada zaposlenih – kaže Irena Knežević, advokat.

Rad od kuće tokom i posle pandemije otvorio je nove visokotehnološke metode za kontrolu zaposlenih, pokazuju podaci Centra za istraživanje javnih politika.

– Neki poslodavci, ne previše njih, koristi aplikacije za praćenje sadržaja telefonskih razgovora svojih zaposlenih ili za praćenje sadržaja e-mail komunikacije. Po našem zakonu, ali i po mnogim drugim to nije dozvoljeni vid nadzora – napominje Branka Anđelković iz Centra za istraživanje javnih politika.

Iz Sindikata radnika Srbije navode da takve pritužbe nisu česte, ali da su spremni da reaguju i zaštite zaposlene.

– Sa našom pravnom službom i sa našim advokatskim timom sindikati odmah reaguju. Odmah uzimaju prijavu od zaposlenog, odnosno već imaju prijavu od zaposlenog, ako poslodavac nije raspoložen da sarađuje mi odmah pozivamo državne organe. U mnogim kompanija MUP vrši kontrolu da li postoji zloupotreba. Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisane su jako rigorozne kazne za poslodavce koji ugrožavaju bezbednost podataka zaposlenih i kreću se čak i do dva miliona dinara – ukazuje Goran Pećanac iz Sindikata radnika Srbije.

Sa razvojem tehnologije očekuje se primena sve naprednijih sistema za nadzor zaposlenih, pa ne bi smele da izostanu ni adekvatne izmene i dopune zakona u toj oblasti, zaključuju stručnjaci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here