D. Timarac
Video ih na delu: Ansambl „Ravna gora"

Srpski centar u Bonirigu najzad je pronašao rešenje za koreografa šest folkornih grupa, u kojima su igrači od najmlađe starosni dobi do onih koji su u prvom ansamblu. Podsećamo, posle odlaska Gorana Nikolića centar je angažovao Miloša Vulevića, koji se zadržao nekoliko meseci, a pre petnaestak dana stigao je mladi, ali bogast iskustvom u folkloru Stanko Dimitrijević.

On će ubuduće biti zadužen za rad u Srpskom centru koji ima svetlu folklornu tradiciju i u kojem je, između ostalog, i počelo održavanje Srpskog folklornog festivala sada već višedecenijske tradicije.

Čim je 6. decembra sleteo u Sidnej, novi koreograf je pravo sa aerodroma otišao u Bonirig i stigao da vidi ansambl „Ravna gora”, koji je te večeri sa nekoliko igara nastupao na Gala večeri „Pilipende”, kojom je jedino srpsko pozorište u Australiji obeležilo desetogodišnjicu postojanja. Iste večeri, Dimitrijević je reporteru „Vesti” rekao da je veoma zadovoljan.

Sada smo posetili Stanka u Srpskom centru u Bonirigu i porazgovarali o njegovim prvim utiscima o novom mestu prebivališta i rada.

– Lepo sam dočekan u Bonirigu, počeo sam da radim i sad sam onoj fazi kad se trudim da zapamtim imena dece i omladine u svim ansamblima. Dugo sam u folkloru, prošlo je već 27 godina otkako sam kao trogodišnje dete načinio prve igračke korake. Počeo sam u KUD „Abrašević” iz Kragujevca, a kasnije igrao u Nacionalnom ansamblu „Kolo”. Zatim sam se vratio u „Abrašević”, kao umetnički rukovodilac dečjeg, pa omladinskog, na kraju i prvog ansambla – pričao nam je Dimitrijević.

Interesovalo nas je i koliko će ostati u Australiji?

– Došao sam na godinu dana, ali već sada vidim da je ovde lepo, pa ne bih imao ništa protiv da ostanem i duže. Ova nova tehnologija je od velike pomoći u komunikacijama, u svakom trenutku mogu da se čujem sa roditeljima i prijateljima, što mi je na ovom novom početku od velikog značaja.

Omladina voli da uči

Zanimalo nas je i mišljenje novog koreografa o folklornim grupama Srpskog centra…

– U prvom ansamblu je omladina između 16 i 18 godina, što je odlično za njihov dalji razvoj. Nadam se da ćemo dobro sarađivati, da će njihova volja potpomognuta mojim znanjem doneti dobre rezultate. Primetno i za svaku pohvalu je što deca i omladina imaju odličnu nošnju.

1 COMMENT

  1. Stanko, veliku i vaznu stvar radite, samo napred, pozdrav iz Kragujevca uz zaljenje sto takav covek nije ostao ovde, ali ko zna zasto je to dobro. Svako dobro zelim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here