Sjajno zdravstvo na Kosovu – plate doktorima kao da su tajkuni

0

Za platu veću od 300.000 dinara svi bi se smeškali i mahali (Foto: Arhiva)
 

U izveštaju se još dodaje da “ne postoje akta o sistematizaciji radnih mesta i organizaciji rada zaposlenih“, a “uočena je zloupotreba sredstava za sanaciju, dogradnju i izgradnju zdravstvenih objekata, kao i nesklad između izvedenih radova i isplaćenih sredstava“.

Detaljno se objašnjava da u mrežu zdravstvenih ustanova na KiM koje se oslanjaju na filijalu RFZO u Gračanici, čine zdravstvene ustanove koje nemaju otvoreni žiro račun, zdravstvene ustanove koje imaju otvoren žiro račun, a ne obavljaju zdravstvu delatnost i zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost.

Anketni odbor navodi da kliničko bolnički centar Priština sa sedištem u Gračanici zapošljava 1.091 radnika, od čega je 440 radno angažovanih (13 zaposlenih žive na prostoru centralne Srbije, 211 su radno angažovani u centralnoj Srbiji, a 307 zaposlenih žive u centralnoj Srbiji a ne rade).

 

Veliki broj radnika bez ugovora

– Veliki je broj neugovorenih radnika. Postoje duple isplate zarada zaposlenima iz budžeta Republike Srbije i iz budžeta privremenih kosovskih institucija. Prijemi u radni odnos su bez konkursa i odluke o potrebi prijema, kao i bez saglasnosti Ministarstva zdravlja i Ministarstva za Kosovo i Metohiju. Ne postoje ugovori o radu kojima bi se uredili radno-pravni statusi radnika. Ne poštuju se koeficijenti za obračun i isplatu zarada. Nenamenski se troše sredstva za isplatu zarada zaposlenih. Sredstva dobijena za isplatu naknade za porodilje, nenamenski se troše i duplo trebuju i od RFZO i od lokalnih samouprava, deo su zaključaka Anketnog odbora.

 

Državne, a astronomske plate

– Nastavnici koji predaju kliničke predmete na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, njih 160 su radno angažovani i u Kliničko bolničkom centru Priština, gde su do juna meseca 2012. godine primali pored punih plata i kosovski dodatak. Zbog nepoštovanja Zakona o visokom obrazovanju ukupna mesečna primanja ovih radnika su neprihvatljivo visoka, što je inače pojava i u drugim delovima Srbije, navodi Anketni odbor.

– Na primer, dugogodišnji direktor Kliničkog bolničkog centra Priština prof. dr Stojan Sekulić, primio je lični dohodak u mesecu junu 2012. godine na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici u iznosu od 127.870,80 dinara i u KBC Priština u iznosu od 202.439,00 dinara što ukupno iznosi 330.309,80 dinara. Pored prof. dr Sekulića, još 112 njegovih kolega sa KBC Priština su samo za mesec juni 2012. primili lične dohotke u rasponu između 330.309,80 i 126.648,20 dinara. Postavlja se pitanje da li u normalnoj državi bilo ko iz preduzeća, ustanova i institucija koje se finansiraju iz državnog budžeta, može imati veću platu od predsednika i premijera te zemlje, piše u izveštaju Anketnog odbora.

 

Platna matematika

– Treći generalni problem zdravstvenih ustanova na KiM je u tome da je jedan broj nastavnika, asistenata i saradnika sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, radno angažovan po sedam dana u mesecu uz isplatu mesečnih zarada od 112,5%. Isti ti radnici su u radnom odnosu sa punim fondom časova pri Medicinskom fakultetu i primaju pune plate u iznosu od 150%. Ovim ispada da navedeni zdravstveni radnici primaju mesečne zarade u iznosu 262,5%, zaključuje Anketni odbor.

Nepravilnosti u javoj nabavci

Anketni odbor navodi da su kontrolom trošenja budžetskih sredstava za izvođenje građevinsko-zanatskih radova na adaptaciji dva kontejnera u kabinetu za mikrobiologiju (investitor KBC Priština, izvođač A.D. “Produkt-Inžinjering“ iz Gračanice, vrednost investicije 1.456.367,00 dinara ili 16.714,74 evra) uočene nepravilnosti u sprovođenju postupka javne nabavke.

– Za izvođenje građevinsko-zanatskih radova u hiruškoj i ginekološko-akušerskoj bolnici u Gračanici i interno-pedijatriskoj bolnici u Lapljem Selu (investitor KBC Priština, izvođač A. D. “Produkt-Inžinjering“ iz Gračanice, vrednost investicije 9.995.250,00 dinara) utvrđeno je da nisu ispunjeni uslovi za pokretanje, kao i neispravnosti u sprovođenju postupka javnih nabavki. Ustanovljeno je da su ispostavljene situacije za navedene radove u ukupnoj vrednosti od 125.582,23 evra u kojima su jedinične cene uvešane za oko 20% od realno tržišnih. Odbor je utvrdio kao indikativnu činjenicu da je Dragan Aritonović, radnik Gradske uprave u Prištini, sa sedištem u Gračanici, pa nije jasno kako je mogao u svojstvu direktora A.D. “Produkt- Inžinjering“ iz Gračanice da zaključuje ugovore o izgradnji, piše u izveštaju.

 

Dom zdravlja Gračanica

– Kontrolom trošenja budžetskih sredstava u Domu zdravlja Gračanica, Anketni odbor je utvrdio da je Rešenjem Vlade Republike Srbije br.119-86/2003 od 10. marta 2002. godine dr Rada Trajković izabrana za vršioca dužnosti direktora navedene ustanove. Od tada, do pa sve do danas, nije bilo raspisivanja konkursa za izbor direktora. U Statutu Doma zdravlja donetom pre 2000. godine nema odredbi o načinu i postupku izbira direktora Doma zdravlja, a na novi urađeni tekst Statuta nije data saglasnost od strane Ministarstva zdravlja, zaključio je Anketni odbor.

U dokumetu se još navodi i to da ustanova zapoljšava 641 radnika.

 

Opušteno, dve plate

Karakterističan je Dom zdravlja Dragaš čiji radnici obavljaju zdravstvenu delatnost u Dragašu, ugovoreni su i isplaćuju se u visini od 100% ličnog dohotka RFZO, a istovremeno su zaposleni pri tzv. Ministarstvu zdravlja u samoproglašenoj Republici Kosovo, piše u izveštaju Anketnog odbotra.

– Od 2000. do 2012. godine u radni odnos je primljeno novih 70 radnika, iako od 11 radno neangažovanih, tri radnika žive na teritoriji AP KiM. Ni za jednog novoprimljenog radnika ne postoji saglasnost za prijem u radni odnos od strane Ministarstva zdravlja, niti Ministarstva za Kosovo i Metohiju, a nije raspisivan ni konkurs za prijem u radni odnos, piše u izveštaju Anketnog odbora.

– Sa direktorkom Doma zdravlja nije zaključen Ugovor o radu, niti je predviđen koeficijent kao element koji čini zaradu, za poslove koje obavlja, pa je iz platnih spiskova zaposlenih utvrđeno da se plata direktorki Doma zdravlja obračunava po neverovatno visokom koeficijentu od 29,32 i 12 meseca 2012. godine iznosila je 197.969,00 dinara, stoji u izveštaju Anketnog odbora.

– U Domu zdravlja radi 12 neugovorenih radnika, koje RFZO ne priznaje i ne obezbeđuje im sredstva za zarade. Ustanova nema kadrovski plan, pa je evidentno da je broj zaposlenih nesumnjivo veći od realnih potreba. U Domu zdravlja se isplaćuju zarade za 26 stomatologa u punom iznosu, piše u dokumentu.

 

Kako su "patriote" ojadile Srbe sa Kosova

1. Zemljotres na Kosovu, prilika za mutivode

2. Nekretnine na Kosovu kupovali kao da su od zlata

– Dom zdravlja Gračanica nema račun sopstvenih sredstava, već se transferi budžetskih i sopstvenih sredstava vrše preko jednog računa. U postupku kontrole utvrđeno je da su sredstva koja su DZ Gračanica preneta na ime naknade zaradama porodiljama, a koja do 31. decembra 2010. godine iznose 21.309.544,26 dinara, utrošena u celosti za razne druge namene. Zbog nepravilnosti u primeni koeficijenata za obračun plata, nezakonite isplate neugovorenih radnika i nezakonitog obračuna prekovremenog rada, Odbor je u ovoj ustanovi utvrdio nenamensko trošenje budžetskih sredstava u iznosu od 13.736.880,81 dinara, navodi Anketni odbor Skupštine Srbije.

 

Kontrolom trošenja budžetskih sredstava u Domu zdravlja Priština, osim primedbi koje se odnose na nepoštovanje Zakona o radu prilikom zasnivanja radnog odnosa i isplate zarada neugovorenim radnicima, druge nepravilnosti nisu uočene. U ovoj ustanovi u radnom odnosu je 559 zaposlenih, od čega je 134 radno angažovano na području AP KiM, 16 je radno neangažovano i žive na KiM, dok je 256 radno neangažovano i žive na prostoru centralne Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here