Skandal: Fotografija godine je lažna!

0

Slika je bila čarobna. Ali više nije. Vuk se zove Osian i dresiran je.

 

Bi-Bi-Si-ju se nikada nije dogodila podvala, baš kao ni slavnom londonskom muzeju. Njihovo zajedničko takmičenje “Wildlife Photographer of the Year”, fotograf godine koji snima divljinu, prvi put od 1964. godine nema ni glavnog pobednika niti pobedničke fotografije.

 

Među 43.000 fotografija pristiglih na takmičenje najboljom je proglašena fotografija vuka koji preskače ogradu. Izabrana je kao glavna, uz druge pobedničke fotografije u 15 posebnih kategorija.

 

Ali autoru je prvi put nagrada oduzeta, kao i fotografiji osvojeni naslov, a do juče slavljeni španski fotograf Hoze Luis Rodrigez javno je osramoćen. Doživotno mu je zabranjeno učestvovanje na tom takmičenju. Fotografija je skinuta sa izložbe u Londonu, a neće ni na svetsku turneju. Fotograf je učinio najveći greh: uništio je čaroliju.

 

Ona se sastojala u opčinjavajućem trenutku u kojem je fotograf u sumrak zaskočio vuka koji upravo namerava da se "omasti" nekom manjom životinjom. Da je takav trenutak gotovo nemoguće snimiti, posumnjalo se odmah nakon proglašenja.

 

Žiri koji je birao nagrađene fotografije nakon nekog vremena je dobio dokaze. Proverili su ih sami, ali i uz pomoć veterinara. Sažeto, vuk s fotografije zove se Osian, dresiran je i živi u zoološkom parku "Kanada Real" blizu Madrida. Telesne oznake na njemu stručnjacima su rekle sve.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here