Pravi skandal izbio je nakon što su članovi žirija iz Belorusije u jednom intervjuu otkrili kako su glasali, zbog čega je žiri ove zemlje diskvalifikovan i nije imao mogućnost glasanja u finalu.

Evropska radiotelevizijska unija raspustila je beloruski žiri za ovogodišnji Evrosong nakon što su u sredu, dan nakon prve polufinalne večeri, u intervjuu za beloruski portal Tut otkrili kako su glasali.

– Gotovo jednoglasno smo odlučili troje pobednika. Generalno gledajući, nismo imali puno razilaženja oko prvih šestoro, sedmoro. Onda je trebalo da odlučimo ko će biti između osmog i desetog mesta. Mozgali smo oko deset minuta – izjavio je Valerij Prigun, predsednik žirija.

Otkrivanje glasova strogo se protivi pravilima Evrovizije zbog čega je doneta odluka da se pomenuti žiri raspusti.

– U skladu s pravilima glasanja na Evrosongu, EBU je preduzeo sve potrebne radnje i raspustio beloruski žiri za finale Evrosonga 2019 – stoji u EBU-ovoj izjavi za portal Eurovoix.

Članovi beloruskog žirija u intervjuu su otkrili kako je Angelina Mikulskaja svoj glas dala Australiji. Valerij Prigun dao je svoj glas Estoniji, Češkoj i Gruziji. Treća članica žirija, Olga Rižikova, smatrala je kako su najbolje pesme imale Estonija, Gruzija, Australija i Češka. Artem Mihalenko nije rekao ko su mu bili favoriti, ali je komentarisao nastupe Gruzije i San Marina, dok je Anastasija Tihanovič istakla Gruziju, Češku, Sloveniju, Estoniju, Grčku i Australiju.

Belorusija je, inače, takmičenje završila na pretposlednjem mestu.

Izvor:
blic.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here