EPA-EFE
Nemačka vojska

Nemačka vojska prodala je korišćeni laptop sa kog nisu izbrisane poverljive informacije, objavili su nemački mediji.

Prema pisanju „Zidojče cajtunga“, ispostavilo se da nisu izbrisani podaci o operativnim instrukcijama za lansirnu raketnu rampu za Mars, koji su klasifikovani kao „poverljiva informacija – samo za službenu upotrebu“.

Ti podaci su ostali na računaru jer, kako se pretpostavlja, nije prethodno izbrisan hard disk, a nemačko ministarstvo odbrane saopštilo je da korisnik koji je kupio taj laptop ne može imati „nikakav presudan uvid iz uputstva za raketnu rampu“.

Sve je otkriveno kada je jedan bavarski šumar kupio četiri laptopa preko „i-beja“ od organizacije koja prodaje korišćene vladine kompjutere „Vebeg“, i to 2018.

Prema pisanju nemačkih medija, jedan od laptopova još uvek je imalo instaliran operativni sistem i ako bi se ime poslednjeg korisnika unelo kao lozinka, on bi se otključao. Šumar je početkom ove godine o svemu obavestio ministarstvo.

Ministarstvo odbrane potom je potvrdilo ceo slučaj i najavilo da će se „podvrgnuti ozbiljnoj istrazi“ korišćenje njihove rashodovane IT opreme. Takođe, ispostavilo se da se sličan incident dogodio i 2016. kada je još jedan laptop sa neobrisanim hard diskom bio prodat preko Vebega.

Međutim, ministarstvo je navelo da se sada ne može utvrditi da li je i na tom računaru bilo poverljivih podataka.

Bavarski šumar vratio je sporni laptop, dok je ostala tri zadržao.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime