EPA/Demian Alday Estevez
Dijego Armando Maradona

Dijego Armando Maradona, jedan od najboljih fudbalera sveta svih vremena, preminuo je prošle godine, a prvog dana februara pojavili su se snimci razgovora medicinskih radnika koji je trebalo da vode računa o njemu.

U glavnoj ulozi su se našli neurohirurg Leopold Luke, koji je već bio na policijskom ispitivanju, i psihijatar Augustin Kosačov.

Luke je kolegi rekao da “ne brine”. “Dolazim, objavi da je mrtav”, rekao je Luke.

On je dalje nastavio da govori o Maradoni.

“Izgleda da je srce. Debeli će umreti, ne znam šta je uradio. Na autoputu sam, stižem”, rekao je Luke.

Kosačovljeve reči upućuju na to da je u tim momentima Maradonin život visio o koncu.

“Uradili smo reanimaciju ručno, sada ga reanimiraju. Bili smo sami desetak, petnaest minuta, Hitna pomoć nije stigla”, naveo je Kosačov.

Luke je hteo da zna da li Maradona ima puls, ali je potom dobio odgovor da je Hitna pomoć odvezla legendarnog fudbalera.

Ova otkrića upućuju na to da će lekari sasvim izvesno biti ponovo ispitani u policiji, pošto je i ranije bilo naznaka da Maradona nije pravilno lečen posle teške operacije glave.

Maradonine ćerke su optužile već Lukea za nesavesno lečenje, dok se Leopoldo branio rečima da nema šta da krije.

– Svi smo bili okupljeni kako bi Dijegu bilo bolje, lekari, ja, njegova porodica. Ništa nije moglo da se uradi bez njegove volje. Tražili smo rešenje za pilule koje je uzimao i kako bismo kontrolisali uzimanje alkohola. Nije bilo medicinskog kriterijuma da se Maradona zadrži u bolnici – Bila je to njegova odluka”, rekao je Luke.

On je potom insistirao da lekari u bolnici nisu pogrešili kada su ga otpustili.

– Nema odluka, već medicinskih kriterijuma. Kada operišete pacijenta, kriterijum o otpustu zavisi od pacijenta. To nije lekarska greška. On je imao problem sa srcem koji je moguć kod pacijenata kao što je bio on. Sve što se moglo urađeno je da se smanje rizici, ali mogućnost nije mogla da se blokira u potpunosti. Šest doktora ga je pregledalo. Smrt nema nikakve veze sa operacijom – dodao je argentinski doktor.

Rekao je i da Maradona nije želeo da ide na rehabilitaciju.

– Otpušten je posle operacije. Idealna stvar bila bi da je otišao na rehabilitaciju, ali nije to želeo. Uspeli smo da mu obezbedimo sestru, da bude uz njega, ali on je imao uz sebe otpusnu listu. Sa Dijegom, uradio sam najbolje što sam mogao, nemam šta da krijem – zaključio je doktor Luke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here