Skela razdora

0

Članovi udruženja Prijatelji Zlatarskog jezera iz Nove Varoši zatražili su pomoć od zaštitnika građana zbog zabrane prevoza brodom Uvac i skelom Bosanje u Kokinom Brodu na Zlatarskom jezeru. U dopisu koji je potpisala Užičanka Nataša Dimitrijević, bez uvijanja se navodi da je reč o diskriminaciji jer na pomenutim plovilima pravo prevoza imaju samo žitelji sela koja se naslanjaju na Zlatarsko jezero, odnosno njihovi saradnici, supružnici i deca. Potvrde za prevoz izdaje Rezervat Uvac i mogu se koristiti samo uz pasoš ili ličnu kartu.

Vikendice u sporu
Inače, ovo nije prvi spor članova udruženja, čiji veliki broj je iz Užica, sa Novovarošanima. Pre pet godina morali su da traže zaštitu od istog državnog organa kada im je prećeno rušenjem vikendica izgrađenih pored Zlatarskog jezera. Ovaj spor još nije rešen, jer se krčka pred državnim organima. Mnogi od vikendaša bi da legalizuju nelegalno izgrađene objekte, spremni su i da sanitarnom zaštitom obezbede obližnje jezero, ali odgovora za sada nema.

 

U udruženju navode da im se ograničava sloboda kretanja, pravo na korišćenje svoje imovine, a ovom odlukom pored vikendaša, kampera i ribolovaca ugroženi su i mnogi građani koji vode poreklo iz ovih krajeva, a nisu stanovnici opštine Nova Varoš, pa nisu u mogućnosti da dođu u zavičaj, da obiđu očevinu ili da svrate kod rođaka.
– Odluka Rezervata Uvac iz Nove Varoši je pravno neodrživa i besmislena. Po toj odluci, mnogi građani su postali građani drugog reda i očekujemo od zaštitnika građana da zaštiti naša prava koja su Ustavom zagarantovana. Ko je taj ko može po svome nahođenju da odlučuje koga će primiti na brod ili na skelu da bi se prevezao do svoje imovine na koju plaća porez državi – pita se Tihomir Stanojević iz Užica, član Izvršnog odbora udruženja Prijatelji Zlatarskog jezera. – Ko se niz prethodnih godina poigravao našim životima kada je bilo situacija da se na brodu odnosno skeli nađe i preko 70 putnika? Brod i skela saobraćaju dva puta dnevno. Šta će se desiti ako se pred njihov polazak na pristaništu nađe 15 meštana iz sela Smudinoge, Murtenice i Bosanja koji po važećoj odluci mogu da koriste prevoz.
Da bi se izborili za svoja prava članovi udruženja su se pismenim putem ovog leta obratili privrednom društvu Drinsko-limske hidroelektrane iz Bajine Bašte, ogranak Limske hidroelektrane u Novoj Varoši, i Specijalnom rezervatu prirode Uvac u Novoj Varoši. Članovi udruženja su pitali postoji li ograničenje u vezi sa tim ko se i šta se može prevoziti brodom? Iz Limskih hidroelektrana dobili su jasan i nedvosmislen odgovor: "Skela koja vuče brod Uvac koristi se za prevoz ogrevnog i tehničkog drveta kao i ostalih potrepština, kao na primer stoke i slično, i to za potrebe meštana."
Dok država ne počne da rešava problem po problem, vozači broda i skele Radojko Boranijašević i Vule Vasiljević će prevoziti putnike po pomenutoj odluci i kad budu u prilici koristiti svoje diskreciono pravo i birkati koga će primiti na brod, a koga neće. A što će verovatno neki put izbiti i incident, za to ništa. I to će se rešavati po zakonu.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here