wikipedia.org
Gavrilo Princip

Svi đaci koji su učili istoriju u bivšoj Jugoslaviji na pitanje ko je Gavrilo Princip, kao iz topa su odgovarali da je reč o heroju koji je stao na branik svoje otadžbine pred navalama austrougarskih napadača. Atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda bio je povod za četiri godine razornog svetskog rata.

U julu ove godine biće tačno 127 godina kako je rođen taj bosanski Srbin iz okoline Bosanskog Grahova. Bošnjaci danas u Sarajevu smatraju da je Srbija bila odgovorna za to ubistvo.

– On je to uradio po naređenjima iz Srbije. Za rat treba da krivimo Srbiju – kažu uglas bošnjački istoričari.

Princip je u udžbenicima istorije u malenim državama bivše Jugoslavije prikazan ili kao terorista ili kao buntovnik s razlogom. Za Bošnjake i Hrvate Princip je bio politički atentator, koji je imao podršku Beograda. Činjenica je da je atentat služio samo kao izgovor za Austrougarsku i Nemačku da izvrši vojnu agresiju na Srbiju.

U sredinama u kojima pretežno žive Bošnjaci, kao što su Sarajevo, područje Bihaća i Zeničko-dobojski kanton, u udžbenicima se naglašavaju Principove veze sa Srbijom. U udžbeniku iz koga se uči u Sarajevu kaže se da su Principovu Mladu Bosnu “podržavale tajne organizacije iz Srbije”, dok udžbenik u Bihaću navodi još direktnije da je zaverenike “podržavala Srbija”. Udžbenik istorije koga koriste hrvatski učenici u BiH, takođe, opisuje Mladu Bosnu kao “terorističku” grupu, piše “Vreme”.

Ponosni stanovnici ulice

Jedna od centralnih beogradskih ulica nosi ime Gavrila Principa. Žitelji ove ulice su ponosni na ime mladog Srbina i smatraju da Srbija ničim nije uticala na početak Prvog svetskog rata. U prilog tome ide činjenica da je malena država bila iscrpljena Balkanskim ratovima i da naravno nije želela rat 1914.

Sutra – “Skeniranje” udžbenika u regionu (4): Biću učtiv, časna reč!