Škoda

Češki proizvođač praktičnih automobila razumne cene ima novi logo. Ova promena je deo novog vizuelnog identiteta koji je predstavljen sa konceptom Vision 7S, a prema rečima čelnika Škode, radi se o najvećoj promeni identiteta ove kompanije u poslednjih 30 godina.

Pokretač ove promene je Strategija 2030, koja se fokusira na elektrifikaciju i digitalizaciju. Novi logo i identitet brenda se adaptiraju ka ova dva trenda sa novim, jednostavnijim logotipom dvodimenzionalne grafike.

Na ovaj način, tvrdi Škoda, biće jednostavnije da se logo prepozna na ekranima i štampanim izdanjima u poređenju sa aktuelnim, trodimenzionalnim dizajnom.

Umesto prethodnog grba Škode, nova vozila ovog brenda će sada imati reč Skoda ispisanu na vratima prtljažnika. Ovaj logo se neće pojaviti samo na zadnjim delovima vozila, kao što je to bio slučaj tokom prethodnih godina, već i napred, na ivici poklopca motora.

Kako bi logo bio izražajniji, Škoda je kukicu integrisala u samo slovo S.

– Kukica je bila izazov za nas, jer je iz globalne perspektive, dosta zbunjujuća za mnoge vlasnike naših vozila. U novoj formi, simbol će biti integrisan i u ravni sa simetrijom logotipa, dok će ga klijenti na domaćem i još nekim tržištima i dalje prepoznavati kao deo slova Š – izjavio je Martin Pavlik, deo marketinškog tima Škode koji je radio na novom identitetu brenda.

Što se starog logotipa tiče, on će ostati prisutan, ali u blago modifikovanoj, dvodimenzionalnoj formi. Ipak, veličina, oblik i značenje nisu promenjeni. Mala grupa zaposlenih u Škodi je radila na novom vizuelnom identitetu, ali su imali podršku cele kompanije jer su primili ukupno 165 predloga dizajna kada je proces počeo.

Nakon toga su odabrali tri najbolje opcije, o kojima je odlučivalo oko 2.200 ljudi iz Češke, Nemačke, Italije, Norveške, i drugih zemalja.

Novi logo će se prvo pojaviti na društvenim mrežama i u zvaničnim objavama kompanije, a od 2024. svoje mesto će naći i na novim modelima Škode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here