Z. M.
Prvi đaci već upisaniI: Nastava počinje 14. septembra

Paroh Dalibor Brnzej pozvao je vernike kojima hram Svetog apostola i jevanđeliste Marka nije daleko da upišu svoju decu u Školu ćirilice.

Škola će zvanično početi 14. septembra malom radionicom ćirilice i predstavljanjem bukvara Olgice Stefanović po blagoslovu episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja i pod nadzorom SPKD Prosvjeta i Generalnog konzulata Srbije u Salcburgu.

U školu mogu da se upišu sva deca, bez obzira na uzrast. Najvažnije je da se deca druže i zajedno uče ćirilicu kroz istoriju i veronauku.

Učiteljica u Školi ćirilice biće popadija Jasmina Brnzej, a časovi će biti održavani svake nedelje posle liturgije.

– Na prostoru naše parohije živi oko 5.000 pravoslavnih Srba, a škola je otvorena i za našu decu koja žive u Nemačkoj, jer je Braunau pogranično mesto, a za širenje ćirilice i srpske istorije i veronauke ne postoje granice – ističe paroh.

On kaže da je kupljena tabla, kao i da je crkva velika i da na spratu imaju više prostorija, veliku kapelu i biblioteku koje će poslužiti za učionice.

Paroh je pozvao sve dobre ljude da crkvi doniraju materijal za učenje i knjige za biblioteku.

Detaljnije informacije o Školi ćirilice mogu se dobiti na telefon +436602005441 ili mejl parohije SPC u Braunauu parohijabraunau@gmail.com.

Pravićemo i ajvar

Inače, SPC odnedavno ima svoj hram u Braunauu, u kojem roditelji dok čekaju decu mogu u crkvenoj sali da piju kafu i sok. Cilj je da se od crkve napravi centar okupljanja Srba, gde će biti održavane brojne akcije, između ostalih i zajedničko pravljenje domaćeg ajvara.