D. Pašić
Apel: Prota Mićić pozvao na slogu

Zahvaljujući Srbiji i Republici Srpskoj, Zajednica srpskih klubova Gornje Austrije dobila je svoje sedište. U Lincu, u ulici Eduard-Sues-Str. 6, na drugom spratu otvorene su prostorije.

Ovaj događaj predstavlja veliki uspeh i zbog toga što su se za istim stolom našli predstavnici osam od 10 klubova, koliko broji Zajednica (opravdano izostali Mlava i Srbija). To je sigurno prvi put od kada je Zajednica osnovana, pre više od deceniju da se na jednom mestu nađu skoro svi zajedno. Osim predstavnika udruženja ovom važnom događaju su prisustvovali protojerej stavrofor Dragan Mićić, Aleksandar Čenić, počasni konzul Srbije u Lincu i Mladen Filipović, šef predstavništva Republike Srpske u Beču.

U roku od sedam dana održana je još jedna sednica na kojoj su za razliku od prve učestvovali predstavnici tri kluba. Odazvali su se Vidovdan, “Nikola Tesla” i Gornjak. Uprkos tome, sastanak kome su prisustvovali Mladen Filipović i Aleksandar Čenić bio je sadržajan i doneta je važna odluka da u prostorijama kluba Vidovdan od septembra počne nastava srpskog jezika. Sve će biti organizovano preko Prosvjete kao što je slučaj i u drugim klubovima.

Na prvom sastanku predstavnici osam klubova

Sveštenik parohije u Lincu je blagosiljao prisutne i pohvalio otvaranje prostorija Zajednice. Poručio je da ne sme biti ličnog interesa jer to vodi neslozi. Imao je poruku za predstavnike klubova.

– Molim vas da, ako ste u mogućnosti, podržite organizaciju nastave srpskog jezika. Srbija i Republika Srpska nude pomoć odnosno snose troškove oko organizacije škole preko Prosvjete i to valja iskoristiti – istakao je prota Mićić.

Mladen Filipović je ocenio da je vrlo važno “da smo svi zajedno tu uključujući naravno i našu Crkvu”.

– Srbija i Repubika Srpska rade zajedno i zato nam je namera da i sa vama ostvarimo što bolju saradnju, pa tako zajedno možemo ostvariti planove i projekte, kojih sigurno ima, počev od jezika, kulture, sporta, privrede i mnogo toga još. Moramo pokazati jedinstvo koje je nam je možda potrebnije nego ikada ranije. Ovde ima veliki broj naših ljudi i svi su dobrodošli uključujući i Austrijance – rekao je u uvodnom izlaganju Filipović.

Učesnici drugog sastanka

Osoba za kontakt

Diskutovalo se više od tri sata i predstavnici svih klubova su izneli stavove i ideje o budućnosti Zajednice, njenoj važnosti i planovima. Kako je naglašeno, Zajednica bi trebalo da u svom sedištu ima osobu koja će biti u svakodnevnom kontaktu sa udruženjima.

Podstrek za rad

U ime Republike Srbije prisutne je pozdravio je počasni konzul Aleksandar Čenić.

– Uvek mi se postavlja pitanje iz Srbije šta bi mogli klubovi u Gornjoj Austriji da rade. Kao neko ko je u privredi 30 godina mislim da i udruženja i Zajednica koja ih okuplja, imaju kapaciteta za mnogo toga. Mislim da smo napravili već veliki korak otvaranjem prostorija i okupljanjem predstavnika udruženja. To nam mora biti veliki podstrek da krenemo sa radom – rekao je Čenić.