Ž. Marković
Petoro đaka će putovati u Gosau

Ove godine neće biti više nastave na srpskom jeziku u Srpskoj dopunskoj školi u Herisauu, najverovatnije zbog malog broja učenika. Učiteljica Milja Stević je o tome da nastave u Herisauu neće biti obavestila roditelje porukom putem društvenih mreža u Grupi roditelja.

“Poštovani roditelji, obaveštavam vas da je odlučeno da se grupa iz Herisaua pripoji Srpskoj dopunskoj školi u Gosauu, gde će se nastava održavati petkom posle podne. Bićete obavešteni kada će početi nastava u Gosauu. Zahvajujem vam na saradnji i nadam se da ćete uspeti da se organizujete i da će vaša deca nastaviti da pohađaju srpsku školu. Ja ću narednih dana vratiti ključ u opštinu Herisau, a kad stigne informacija o početku srpske škole u Gosauu, napustiću grupu. U ime našeg Ministarstva zahvaljujem se na razumevanju i molim vas za strpljenje. Srdačan pozdrav”, napisala je učiteljica.

Sanela Vojimirović, aktuelna predsednica Saveta roditelja iz Herisaua za “Vesti” kaže, da je pre svega tužna zbog ove odluke.

– Uz nas roditelje tužna su i ova deca što su ostala u školi. Od sedam učenika koliko je ranije pohađalo nastavu na srpskom, dvoje će od nove školske godine krenuti u Ucvil jer su se preselili, pa im je tamo bliže, znači ostalo je samo petoro đaka. Šteta.

Sa gorčinom u glasu Sanela Vojimirović navodi da u Herisauu živi priličan broj naše dece školskog uzrasta, ali većina roditelja neće da upiše svoje mališane u srpsku školu.

– Bili smo jedna od najjačih škola, još bi mogli to da budemo, ali eto nažalost, došao je kraj. Razumem da je obaveza za roditelje da voze decu u školu i dolaze po njih posle nastave, ali sramota je što mnogi mladi jednu rečenicu na srpskom ne znaju da sastave kad odu na odmor kod babe i dede. Meni i još nekim rodteljima je žao što je došlo do zatvaranje škole. Čim budem čula neku informaciju iz Gosaua, javiću zainteresovanima – navela je Vojimirovićeva.

Komplikacije s vizom

– Sad čekamo da nam neko javi iz Gosaua kako ćemo dalje, koliko znam mi sad našu decu možemo da upišemo jedino kod njih, jer nam je najbliže. Ne znamo još tačne informacije, jer u Gosauu čekaju da stigne nova učiteljica, koja još nije dobila vizu. Šteta je što toliko komplikuju, moglo bi sve biti jednostavnije – kaže Sanela Vojimirović.