EPA

U istočnom delu Austrije u ponedeljak počinje nova školska godina, i to, kako je najavio ministar obrazovanja Martin Polašek, bez obaveznih korona testova i uz mogućnost da inficirani đaci mogu prisustvovati nastavi.

Polašek je, na konferenciji za medije, objasnio da će u prvoj nedelji nove školske godine umesto obaveznih PCR testova đacima biti ponuđeni dobrovoljni antigenski testovi tri puta nedeljno. Nastavnici, koji su inficirani koronom, a nemaju simptome, mogu da predaju uz nošenje FFP2 maske.

Takođe, i inficirani đaci, bez simptoma, mogu da prisustvuju nastavi, isto uz nošenje FFP2 maske. Od toga su izuzeti inficirani đaci mlađi od 11 godina, za koje i dalje važi zabrana pristupa obrazovnim ustanovama. Ova mera se obrazlaže time da se ne želi deci mlađoj od 11 godina naložiti stalno nošenje FFP2 maske.

Veći broj pokrajina, među kojima su Beč, Salcburg i Burgenland, izrazile su negodovanje zbog pravila Ministarstva obrazovanja. Polašek poručuje da nema razloga da se u obrazovanju deluje drugačije od ostalih sfera života. On je kazao da postoji mogućnost da svi koji to žele dobrovoljno nose maske.

– Ko se oseća bolesno neka ostane kod kuće – apelovao je Polašek na razum pozitivno testiranih lica, dodajući da to ne važi samo za koronu, već i za ostale bolesti.

On je istakao da se ne tera niko ko se oseća bolesno da dođe u školu. Takođe, dodaje, ne tera se niko ni da ostane kući, a ko se oseća zdravo. Strepnje sindikata da bi nastavnici, ako zaraze decu, mogli biti tuženi, Polašek ne deli i smatra ih samo političkim prepirkama.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Beča Peter Haker ocenio je kao “nepodnošljivu sramotu” to što Ministarstvo ne može da se pobrine za PCR testiranje đaka pred početak školske godine.

Ministarstvo ukazuje da, ako postoji mogućnost, đaci treba da dođu prvog dana nove školske godine sa važećim PCR testom. Za drugu nedelju škole đaci će, ako žele, dobiti tri antigenska testa za testiranje kod kuće.

U slučaju povećanog rizika od zaraze, škole mogu da na period od maksimalno dve nedelje nalože redovno testiranje i obavezu nošenja maski. Što se tiče zaražene dece i nastavnika, koji nemaju simptome, i dolaze na nastavu, njima škole moraju da obezbede posebne prostorije za odmor, u kojima ne bi morali da nose masku.

Sindikati nastavnika se protive tome da inficirani nastavnici mogu da predaju Veći broj pokrajina je najavio da će, pošto su oni poslodavci, zabraniti dolazak u školu inficiranim pedagozima.

Tako pred novu školsku godinu, koja u ponedeljak počinje u Beču, Donjoj Austriji i Burgenlandu, a nedelju dana kasnije i u ostalih šest pokrajina, vlada haos u vezi primene mera Ministarstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here