Lična arhiva
Ivo Andrić

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pozvalo je osnovne i srednje škole da kroz rad sa učenicima obeleže značajan jubilej – 60 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću.

Cilj je da se unaprede već stečena znanja o ovoj temi, kao i da se razvijaju interesovanja učenika za čitanje i proučavanje književnog stvaralaštva Ive Andrića.

Pošto je na svim nivoima sistema obrazovanja i vaspitanja u Srbiji Ivo Andrić jedan od najzastupljenijih pisaca u programima nastave i učenja za predmet Srpski jezik i književnost, predlažemo školama, odnosno nastavnicima da na prigodan i podsticajan način sa učenicima obeleže ovu godišnjicu, ukazujući pre svega na univerzalnost i visoke umetničke domete Andrićevog književnog stvaralaštva“, navodi se u dopisu školama.

Ministarstvo je preporučilo da se u sklopu takvih obeležavanja izdvoje i na primeren način komentarišu izvodi iz Andrićeve besede „O priči i pričanju“, koje je veliki pisac izgovorio na ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Stokholmu, 10. decembra 1961. godine, a koji čitaocima i istraživačima daruju najbitnije ključeve za upoznavanje i razumevanje piščeve poetike.

1 COMMENT

  1. Nekada je Nobelova nagrada bila značajna u svetu . A sada ne vredi ništa , isto kao i toalet papir za jednokratnu upotrebu. Obesmislili je totalno .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here