Milica Stanojev-Mihajlović
Slavski kolač đaka škole sidnejske Lazarice

Kao i svake godine, tako je i ove školska slava Sveti Sava svečano proslavljena u sidnejskoj Lazarici. Kao i u većini hramova SPC, zbog održavanja Svetsosavskih festivala u manastirima u Holu i Ilajnu, obeležavanje dana najvećeg srpskog prosvetitelja odloženo je za protekli vikend, pa je tako u Lazarici slava proslavljena u subotu 1. februara.

Posle bogosluženja i slavskog obreda, u crkvenoj sali hrama u sidnejskoj Aleksandriji održana je Svetosavska akademija na kojoj su školska deca recitovala i pevala prigodne pesme posvećene svetitelju, za šta ih je publika nagradila burnim aplauzima.

Domaćini slave za 2020. godinu bili su Nebojša i Đurđina Stevanović sa decom Isidorom, Lukom i Mijom, a za iduću godinu slavari će biti Miroljub i Milica Mihajlović sa decom Anastasijom i Matejom.

Čestitajući slavu, starešina crkve Svetog kneza Lazara, otac Miodrag Perić, ovom prilikom je i na srpskom i na engleskom jeziku objasnio prisutnoj deci zbog čega slavimo Svetoga Savu, koliki je značaj prvog srpskog arhiepiskopa za kulturu, istoriju i razvoj srpskog naroda.

Škola kreće 7. februara

Prethodne večeri, u petak, u Lazarici je služen Moleban i vršen je upis novih đaka u srpsku školu.

Škola počinje s radom u petak 7. februara u 18.30 sati na adresi Alexandria Park Community School, Belmont St, Alexandria.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here