K. Marković
Spremni za još jednu školsku godinu

Letnji raspust u Australiji je završen za mnoge osnovce, pa su se posle zasluženog odmora i đaci dopunskih škola na srpskom jeziku prošle subote vratili u svoje školske klupe.

U melburnškom Sent Albansu nastava je započela uz uobičajeni žagor mališana koji su bili srećni da ponovo budu sa svojim drugarima, sa kojima se nisu videli još od decembra. Ipak, najveća radost je bila među đacima prvacima, njihovim roditeljima, bakama i dekama, koji su došli da zabeleže još jedan važan dan u životima svojih sinova i kćerki ili unuka.

Učenje kroz igru

Nastavnici i školski odbor etničke škole “Vuk Stefanović Karadžić” u Sent Albansu dočekali su svoje učenike, koji su nakon prvog školskog zvonca krenuli prema učionicama. I dok su roditelji sa nastavnicima razgovarali o ovogodišnjem radu, mališani su vreme pred prvi ćas iskoristili da međusobno prepričaju letnje dogodovštine, poneki o poseti bakama i dekama u otadžbini, ali i planovima da navijaju za Novaka Đokovića koji je u nedelju igrao svoje osmo finale u Melburnu.

Sveštenik protojerej-stavrofor Borislav Petrović iz obližnje srpske crkve Sveti Đorđe došao je da pozdravi srpske đake, ali i da se zajedno pomole Bogu za što uspešniji rad škole i sticanje znanja iz srspkog jezika, istorije i, naravno, veronauke.

Đake su pozdravili i direktorka škole Miroslava Perućica i njena zamenica Branka Stevanović.

Ove godine nastavno osoblje će poseban akcenat staviti na kvalitet nastave, a sve u nastojanju da se deci približi i olakša učenje srpskog i to kroz igru. Upornim radom i istrajnošću, ali i pomoći roditelja tokom proteklih godina afirmisana je nastava srpskog jezika, a škola u Sent Albansu može da se pohvali i zavidnim brojem učenika. Njihovi učencici godinama postižu i zapažene rezultate na državnom maturskom ispitu iz srpskog jezika, koji se inače boduje prilikom upisa na fakultet.

Nismo mogli da odolimo, a da na trenutak ne zavirimo u učionice prvog razreda gde je učiteljica Ivana Krstin upoznavala svoje nove đake. Poželeli smo u ime “Vesti” đacima i nastavnicima uspešnu školsku godinu i zahvalili se na višegodišnjoj uspešnoj saradnji.

Čuvanje identiteta

– Podjednako je danas uzbuđenje i od nas nastavnika, ali i dece koja su došla u školu srpskog jezika. U prvom razredu, ove godine trudićemo se da što pre savladaju sva slova, početno pisanje i čitanje. Naravno, biće tu mnogo igre, pesama i svega onog što vole deca, biće veselo. Trudićemo se da zajedno što lakše prođemo kroz jedno novo životno iskustvo – rekla nam je učiteljica Ivana Krstin, koja je pozvala roditelje da svoju decu u srpsku školu mogu da upišu tokom celog februara.

Pomalo još stidljivi đaci su se upoznavali, bila je tu i po koja suza zbog dolaska u novu sredinu, ali se uz pomoć drugara prevazišao i ovaj mali strah koji donosi prvi dan u školi. Tamo smo zatekli i neke stare znance od prošle godine, a njima su se pridružili novi vršnjaci.

– Jako je važno da naša deca uče svoj jezik i u Australiji jer tako uče o svom poreklu i pripadnosti. Kod kuće govorimo srpski i engleski, ali u školi će jezik naučiti još bolje i steći mnoge drugare koje će imati do kraja života – rekao nam je Srđan Galović, koji je u školu doveo sina Andreja.

U prvi razred je pošla i Una, koju je na nastavu dovela majka Stana Stojić:

– Teško je, živimo u Australiji gde na svakom koraku govorimo i koristimo engleski jezik, pa je postojanje srpske škole jako važno i njena uloga da očuvamo svoj jezik i identitet. Trudimo se da kod kuće govorimo srpski jezik, ali učenje u školi je mnogo bolje, a nema ničeg lepšeg nego da se naša deca međusobno druže i upoznaju – rekla nam je Stana Stojić.

Nastavni kadar

Časovi srpskog jezika se održavaju subotom od 10 do 13 časova, a sa đacima, razvrstanih u 12 razreda, ove godine će raditi: Ivana Krstin, Miroslava Perućica, Danica Banda, Sanja Lugonja, Boris Belić, Nataša Aničić i Branka Stevanović (sa 12. razredom). Nataša Aničić će i ove godine posebno raditi na muzičkom obrazovanju, kako bi đaci i kroz muziku učili srpski jezik.

Pored nastave u Sent Albansu ova škola ima svoja isturena odeljenja i u Džilongu i Grinzborou.

Upis tokom celog meseca

Upis u škole srpskog jezika širom Melburna odvijaće se tokom februara, a nastava će se održavati u i Viktorijskoj školi stranih jezika u Dandenongu, školi “Vuk Karadžić” pri ckrvi Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou, te pri srpskim crkvama u Grinzborou, Bransviku i Karum Daunsu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here