Kajl Skot

“Nova vlada Kosova moraće da ukine takse na uvoz robe iz Srbije kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine”, izjavio je za N1 odlazeći ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot. Dodao je, međutim, i da Beograd mora da preduzme određene korake u pravcu obnove dijaloga.

Skot je naveo da je razočaran zbog nedostatka napretka u regionalnom pomirenju, pre svega u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Dogovor dve strane, kako je rekao, ne samo da je moguć, nego je i neophodan ukoliko Srbija i Kosovo žele da ostvare svoje strateške ciljeve.

– Nadam se da ćemo po završetku izbora na Kosovu imati formiranje nove vlade koja će biti opredeljena da se vrati za pregovarački sto. Ukidanje taksi je neophodno, ali i Srbija mora neke korake da preduzme – ocenio je ambasador SAD, izrazivši nadu da će za vreme mandata njegovog naslednika biti postignut “dodatni napredak” u kosovskom dijalogu.

– Jasno je da u Srbiji postoji problem vezan za to šta Srbija treba da da u vezi sa kompromisom. Uveren sam da Vlada i predsednik Vučić jesu spremni da potraže kompromis. Što se tiče kosovske politike, mislim da je manje fleksibilnosti. Godinu i po dana ranije bio sam optimista da idu u određenom pravcu, od prošle jeseni krenuli su u pogrešnom pravcu: kampanja Srbije protiv članstva Kosova u Interpolu, pa je Kosovo uvelo tarife, a zatim i odluka Vlade Srbije da odbije da se zbog toga vrati za pregovarački sto – to je jedan negativan ciklus. Vreme je da se smirimo – poručio je Skot.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here