Škotska pokrenula lavinu: Katalonci na ulicama traže referendum o nezavisnosti

0

I Katalonci traže referendum: "Sad je vreme"
 

Obučeni većinom u žuto-crvene majce s natpisom "Sad je vreme" pristalice otcepljenja su uzvikivale "Nezavisnost!" na katalonskom dok su okupirile dve velike ulice obrazujući veliko slovo "V". 

 

Procenjuje se da se okupilo više desetina hiljada ljudi
 

Procenjuje se da se zasad okupilo više desetina hiljada ljudi, a organizatori navode da se za skup prijavilo 500.000 ljudi. 

 

Predsednik katalonske vlade Artur Mas rekao je da njegova vlada ne odustaje od planova da 9. novembra održi referendum na koje bi moglo da glasa 7,6 miliona građana, mada stručnjaci kažu da će izjašnjavaje blokirati španski Ustavni sud.

 

Obučeni većinom u žuto-crvene majice pristalice otcepljenja su uzvikivale "Nezavisnost!" na katalonskom
 

Referendum za nezavisnost Škotske zakazan za 18. septembar pobudio je mnoge separatističke pokrete u Evropi – Baskijci na severu Španije i zapadu Francuske hoće nezavisnost, Korzikanci hoće iz Francuske, dok se za autonomiju ili odvajnje zalažu i neke grupe u severnim italijanskim regionima. Flamanci u Belgiji traže veću autonomiju ili nezavisnosti, pa i ujedinjenje s Holandijom.

 

Za razliku od vlade Velike Britanije koja je odobrila škotski referendum, španska vlada, pozivajući se na Ustav, ukazuje da bi referendum o odvajanju Katalonije bilo nelegalan.

 

Korzika i Krim ”k’o zapete puške” čekaju referendum u Škotskoj

 

Po dosadašnjim anketama, od oko 7,5 miliona žitelja Katalonije, 50 odsto je za nezavisnost te pokrajine, ali je podrška manja ako bi otcepljenje od Španije značilo napuštanje Evropske unije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here