Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako se hranite zdravo i vodite prilično zdrav način života i dalje možete da gubite važne hranjive sastojke, a da toga niste ni svesni. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je stanje “skrivena glad” definisala kao nedostatak ključnih vitamina i minerala i drugih važnih nutrijenata.

Činjenica je da je kvalitetna ishrana temelj zdravlja. Našem telu su potrebni ključni vitamini i minerali da bi funkcionisalo kako treba. Kada ključni nutrijenti nedostaju, organi ne mogu da funkcionišu pravilno, a to se odražava na celokupno zdravlje.

“Skrivena glad” se javlja kada hrana koju jedete, iako može da napuni želudac, ne zadovoljava vaše prehrambene potrebe. Ovo ukazuje na to da takvoj hrani nedostaju hranljivi sastojci koji su ključni za rast, razvoj i optimalno funkcioniranje organizma.

Procenjuje se da dve milijarde ljudi širom sveta pati od nedostataka vitamina i minerala i drugih nutrijenata, od kojih je najčešći nedostatak gvožđa. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, nedostatak gvožđa je uzrok 30 odsto slučajeva anemije u svetu, uglavnom u nerazvijenim zemljama sa niskim primanjima.

Međutim, “skrivena glad” se može pojaviti kod svakog ko nema dobro izbalansiranu ishranu. Može biti teško dijagnostikovati “skrivenu glad”, jer možda neće postojati vidljivi znakovi nedostatka. Najčešći nedostaci u svetu su nedostaci vitamina A, joda i gvožđa.

Vremenom, nedostaci u ovim hranljivim sastojcima mogu dovesti do brojnih ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su oštećenje vida, narušavanje imunološkog sistema i anemija.

Nedostatak gvožđa može da se dogodi svima. Među suptilne, uobičajene znakove ubrajaju se ekstremni umor, slabost, bleda koža, hladni ekstremiteti, kratak dah tokom fizičkog napora, slab apetit i teško gutanje.

Međutim, važno je naglasiti da nije samo gvožđe to koje može da utiče na formiranje crvenih krvnih zrnaca. Vitamin B12 i folna kiselina takođe utiču na razvoj eritrocita.

Kada ih ne dobijate dovoljno, možete osetiti simptome kao što su manjak koncentracije, trnci u rukama i nogama, česte glavobolje, pa čak i depresija. Da biste dobili dovoljno hranjivih supstanci za neometano funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca najpre u ishranu uključite izvore gvožđa kao što su crveno meso, zeleno povrće, mahunarke i orašaste plodove.

Neophodan je i unos dovoljne količine vitamina C koji se nalazi u svežem voću i povrću.   Izbegavajte kafu ili čaj uz obroke jer oni mogu da spreče apsorpciju gvožđa.

Ukoliko menjate način ishrane ili ste alergični na određenu vrstu hrane, obezbedite organizmu sve važne hranljive materije i prema savetu lekara određene suplemente.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here