Pogledajte tri skrivene destinacije na Starom kontinentu koje ostavljaju bez daha, a turisti ih uglavnom ne posećuju. Ako krenete na put mimo utabanih turističkih staza i bićete fascinirani lepotama ovih čarobnih mesta.

Italijanska regija “Pet zemalja” (Cinque Terre)

Naziv je dobila po tome što obuhvata pet naselja: Monteroso al Mare, Vernaca, Kornilja, Manarola i Riomađore (Monteroso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore). Ovih pet naselja u liticama je deo Nacionalnog parka “Pet zemalja” (Cinque Terre National Park) kao i deo UNESCO-ve kulturne baštine.

Prvi tragovi ovih naselja datiraju iz 11. veka. Danas su posebno šarmantni jer nisu urbanizovani. Ova naselja može da se obiđu pešice ili brodom, a najprepoznatljivija su po divnim raznobojnim fasadama. Ono što gost eposebno oduševljava je vedar način života  kao i ukusni specijaliteti dok su tradicionalna vina nezaobilazna.

Prolaz divova u Severnoj Irskoj (Giant’s Causeway)

Misteriozne stepeničaste stene, krase ovo mesto. Nastale su pre 50 miliona godina, kada je formiran veliki bazaltni plato. Ključ neobičnog izgleda je u načinu i vremenu hlađenja lave kao i spletu pukotina koje su tom prilikom nastale.

Prema legendi, ovaj plato je ostao kao bedem irskog džina Fiona Mek Kumhola, koga je na bitku izazvao škotski džin Benandoner. “Prolaz divova” deo je UNESCO-vog nasleđa od 1986. godine i nacionalni rezervat prirode od 1987. godine. Od 2005. godine je proglašen četvrtim čudom prirode u Ujedinjenom kraljevstvu.

Planina Svetog Mihajla u Francuskoj (Mont Saint-Michel)

Na kilometar od obale nalazi se ovo ostrvo u Normandiji. U antičko vreme je predstavljalo strateško utvrđenje, da bi jedno vreme bilo manastir. Plima i oseka, koje variraju čak 14 metara, čine da ovo mesto naizmenično postaje ostrvo i poluostravo. Periodično plavljenje okolnu zemlju načinilo je slatinom pogodnom za ispašu stoke, pa se jagnjetina nalazi na meniju brojnih restorana.

Pogodnim za obilazak čine ga duga tradicija i mnoštvo znamenitosti. Postoje brojni načini da se stigne do Mon Sent Mišela, a samo jedan, glavni asfaltirani put. Najstrože je zabranjeno– ići bilo kojim putem koji vodi preko mora pešice. Nisu neuobičajeni pokušaji ljudi da stignu do ovog mesta okolnim putevima i izbegnu plimu, a oni su se uglavnom završavali nesrećama zbog nadolazeće plime i mulja koji vuče na dno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here