Tanjug

Naša predstavnica na Evrosongu, Ana Đurić Konstrakta, u Torinu je zauzela sjajno peto mesto. O fenomenu Konstrakta pisali su brojni svetski mediji, a tema je i sada posle već završenog poznatog takmičenja Evrovizije, gde je postigla planetarni uspeh. Njena poruka “Umetnica mora biti zdrava” viralna je ne samo u Srbiji, već i van granica naše zemlje.

Naime, od trenutka njene pobede na Beoviziji, pa sve do danas, svakodnevno se postavlja pitanje, kako jedna umetnica, doskoro poznata samo ljubiteljima alternativne muzike, iz uloge pop-autsajdera, dobija ulogu glavne zvezde na prostorima Evrope. Stihovi pesme “In Corpore Sano”, stigli su i do Hrvatskog sabora čiji je predsednik Gordan Jandroković, parafrazirajući Konstraktu, rekao nakon obraćanja Dalije Orešković: “Zastupnica mora biti zdrava.”

Rođena je 12. oktobra 1978. u Beogradu. U rodnom gradu je završila osnovnu, srednju školu, te stekla zvanje diplomirani inženjer arhitekture. Već sa 20 godina je osmislila pseudonim Konstrakta koji znači racionalno-emocionalna. Priznala je da je jedno vreme često brojala slogove i stihove, te pravila tj. konstruisala nove reči što joj je bilo zanimljivo. U to vreme je slušala istoriju umetnosti kod profesora Šuvakovića, te se na predavanjima mnogo govorilo o konstruktima. Zbog toga je na sve oko sebe gledala kao na konstrukte i tako došla do pseudonima Konstrakta. Pre nego što se pridružila grupi Zemlja gruva, Ana je bila deo benda Mistakemistake. Sa Zemljom gruva nastupala je na brojnim festivalima, a bili su i predgrupa Ejmi Vajnhaus, u Beogardu. Samostalnu karijeru je započela singlovima “Žvake” i “Neam šamana”. Kada nema poslovne obaveze, svirke posvećena je deci i mužu. Sve oko kuće i dece, završava sama. U momentu kada je shvatila da ništa izuzetno ne možeš napraviti radeći četiri stvari odjednom, svesno se odrekla arhitekture zarad muzike i porodice. U jednom intervjuu je rekla da piše retko i sporo.

– Inspiracija za pisanje je život, naš život. Stihovi su svuda – istakla je popularna umetnica.

Za srpsko selo Glibovac je sigurno čula čitava Evropa, pošto je Konstrakta na prvoj evrovizijskoj konferenciji za novinare u Torinu, izjavila da bi, ukoliko bude pobedila, volela da se Evrovizija sledeće godine održi baš u selu gde je živela njena baka.

– Ja sam iz Beograda i volim sve predele u Sbriji. Svaki grad može biti pripremljen za Evroviziju, ali ja bih baš volela da to bude u selu Glibovac, odakle je moja baka, što da ne, ako može selo?

Tri zlatna prstena, koja je dobila od svekrve, ritualno stavlja i nosi na svakom nastupu. Stari su stotinak godina. Đurićeva se pojavljuje u filmu “Nebeska tema” o Vladu Divljanu koji je izašao 2019. godine. Porodica Đurić živi daleko od reflektora i kamera, a Ana i Milan jedan su od retkih parova na javnoj sceni Srbije koje ne prati baš nikakav skandal.