Skupa borba protiv mafije?!

0

Ustuknuli pred kriminalom: Milorad Veljović i Nebojša Stefanović
 

Direktor policije Milorad Veljović priznao je da tim Bogdana Pušića, koji je vodio istragu o spornim privatizacijama, nije odradio ceo posao, ali objašnjava da je samo teritorijalno rasformiran, pa će policajci nastaviti isti posao, raštrkani po policijskim jedinicama.

 

Dragaš: Šta je sa 136 državnih agencija?

– Smešno je pričati narodu da je radna grupa za istragu 24 sporne privatizacije rasformirana zato što je državu koštala 1,5 miliona evra, ako znamo da 136 nepotrebnih državnih agencija čije je gašenje vlast obećavala u predizbornoj kampanji, pojede Srbiji čak 830 miliona evra. To pokazuje kako vlast zamajava građane Srbije – ističe ekonomista Branko Dragaš.

– Sve započete predmete završiće ti ljudi, ali ne da putuju u Beograd, već u svojim organizacionim jedinicama. Ništa se ne menja samo smo gledali finansijski efekat, bitan za MUP – kazao je Veljović napomenuvši da niko neće biti zaštićen u proverama, niti ima razloga za tako nešto.

Ovakav potez MUP-a i nastup Veljovića je, prema rečima Dragana Dobrašinovića iz Koalicije za nadzor javnih finansija, vrlo čudan, jer kako kaže, sigurno je da radna grupa manje košta državu od korupcije i kriminala.

– To pokazuje da vlast nema nameru da se bori protiv visoke korupcije, pa sada ide na besmisleni izgovor da tim mnogo košta. Očito Srbija kreće drugim putem i šalje se poruka onima koji su do sada krali od države i građana da mogu to i dalje da rade, ali i signal svima ostalima da kradu, jer je krađa nekažnjena – ocenio je Dobrašinović za naš list.

 

Od Pušića i ranije tražili ostavku

Šefa rasformirane grupe Bogdana Pušića neprestano su pratile medijske priče da zataškava neke od korupcionaških slučajeva. Kada je u javnost izletela priča da je, štitio kuma Daneta Čankovića stopirajući godinama istragu o malverzacijama u preduzeću Sloga Kać teškim 320 miliona evra, traženo je 2013. da podnese ostavku na mesto načelnika Uprave kriminalističke policije, ali je ipak nastavio da vodi tim koji istražuje sporne privatizacije. Istraga o navodnim Pušićevim zloupotrebama položaja do danas nije ugledala svetlost dana.

Da je nemoguće da je radna grupa toliko skupa, za "Vesti" ukazuju bivši visoki funkcioneri. Objašnjavaju da policajci iz unutrašnjosti primaju plate koje bi dobijali i u svojim jedinicama, kao i da ne spavaju u hotelu, već besplatno po domovima MUP-a.

– Pitanje je i zašto su uopšte dovođeni ljudi iz Vojvodine i unutrašnjosti Srbije kada u Beogradu, među 40.000 policajaca, ima odličnih operativaca – navode sagovornici "Vesti".

Smatraju da se vlast izreklamirala, a rezultata nema i ne zna se da li je rešenje 24 privatizacije blizu, pa sada vuče jedan "potez zabašurivanja" .

Nekadašnji policijski funkcioneri sumnjaju da će ukidanjem radne grupe mnogi političari upleteni u privatizacije ostati van dometa ruke pravde, a da je u Srbiji sve ispolitizovano, mišljenja je i ekonomski stručnjak Branko Dragaš.

– Što naš narod kaže Kurta i Murta se smenjuju na vlasti i jedni druge štite od istraga za malverzacije. Da vlast u startu nije htela da rešava sporne privatizacije pokazuje i činjenica da su radili samo 24 koje traži Brisel, a ne sve pljačke prilikom kupovine preduzeća – ističe Dragaš za "Vesti".

On je naveo da novi Zakon o privatizaciji usvojen pre dva meseca, predstavlja nastavak rasprodaje srpskih firmi, ali je i dokaz da vlast nema namere da vrši reviziju privatizacija.

Podsetimo, na podužem spisku spornih privatizacija nalaze se
Sartid, Galenika, Mobtel, Jugoremedija, Luka Beograd, Tehnohemija, Azotara iz Pančeva, Putnik, Srbolek….
 

Dragan Dobrašinović

Brisel žmuri zbog Kosova

– Neka država kaže šta je alternativa istragama privatizacija, ako radna grupa nije i šta je rešenje za istrage spornih privatizacija ako nisu specijalizovani ljudi. EU jeste tražila rezultate, ali njima nije prioritet korupcija i kriminal u Srbiji, već problem Kosova, pa verujem i da će progutati rasformiravanje tog tima. Zato će građani grcati, jer korupcija najviše udara po našim leđima – kaže Dragan Dobrašinović.

 
MUP nastavlja gde je stao

Direktor policije Milorad Veljović tvrdi da je radna grupa završila veći deo posla, a ostao je deo u vezi sa privatizacijama koje su se pojavile kroz provere i koje treba dalje završiti. Ovaj tim je, prema zvaničnim podacima sakupio i dostavio dokaze tužilaštvu za proneveru oko 900 miliona evra u koje je upleteno više domaćih preduzeća.

 

Tužilaštvo se žalilo: Miroslav Mišković

OTAC I SIN MOGU SLOBODNO DA PUTUJU
Miškovićima vraćeni pasoši

 

Sudija Specijalnog suda u Beogradu Vladimir Vučinić vratio je pasoše vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću i njegovom sinu Marku kojima se sudi optuženim za malverzacije sa putarskim preduzećima, i ukinuo zabranu napuštanja Srbije.

 

Na ovakvo rešenje koje je Vučinić doneo uoči nastavka disciplinskog postupka koji se protiv njega vodi, Tužilaštvo za organizovani kriminal je uložilo žalbu. Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je rekao da će Odluku o žalbi Tužilaštva za organizovani kriminal doneti Apelacioni sud.

Vučinić je veliku prašinu u javnosti podigao krajem prošle godine kada je privremeno radi službenog puta u London vratio putnu ispravu starijem Miškoviću. Vučinić je tada u medijima objašnjavao zašto je pustio Miškovića da napusti Srbiju, pa je protiv njega pokrenut disciplinski postupak koji je juče nastavljen Visokom savetu sudstva.
Hapšenje Miroslava Miškovića, prema tvrdnji ekonomiste Branka Dragaša,

"iscenirano" kako bi premijer podigao sebi rejting i domogao se apsolutne vlasti.

– Taj slučaj Miškovića je samo dekorativna maska za javnost, jer znamo da je Mišković finansirao sve partije i da su mu one na druge načine vraćale te dugove- uveren je Dragaš.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here