RTRS
Narodna skupština Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske nije podržala veto srpskog člana Predsedništva BiH na Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije, koju je bez konsenzusa usvojilo Predsedništvo BiH, što je Milorad Dodik ocenio glasanjem opozicije protiv Republike Srpske.

Dodik je ovu odluku, usvojenu 8. juna, proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne.

– Glasanjem za Sporazum sa Velikom Britanijom opozicija, predvođena PDP-om i SDS-om, glasala je protiv Republike Srpske – istakao je Dodik posle sednice NSRS.

To, prema njegovim rečima, “pokazuje i njihovu poslušnost prema britanskoj Ambasadi jer su institucije Srpske utvrdile da se Sporazumom ne poštuju dejtonske nadležnosti. I to narod treba da se zna”, napisao je Dodik na Tviteru.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske razmatra Izjavu srpskog člana Predsedništva BiH i ukoliko je potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsedništva BiH ne stupa na snagu.

Na današnjoj posebnoj sednici Parlamenta Srpske nije bilo dvotrećinske podrške.
Posebnoj sednici NSRS, pored srpskog člana Predsedništva BiH, prisustvovali su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija.

Dodik je u obraćanju poslanicima rekao da je Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije veoma štetan po vitalne interese Srpske zbog brojnih manjkavosti koje su, između ostalog, utvrdila nadležna ministarstva u Vladi Republike Srpske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here