I. Karić
Na Sajmu sve generacije: Odrasli, deca i tinejdžeri su uživali u brojnim poslasticama

U Domu omladine Beograda nedavno je održan 2. festival poslastica i slatkiša Sladak život, na kom su posetioci iz celog regiona uživali u degustaciji i kupovini slatkih delikatesa proizvedenih ručno u radionicama malih proizvođača i majstora iz Srbije, Brazila i Turske.

I osmeh za posetioce: Brazilske deserte su svi rado probali

Izloženo je više od 200 vrsta poslastica: krupnih i sitnih kolača, torti, čokolada, čokoladnih dražeja, svilenih bombona, ćeten-alve, gumenih i žele bombona, slatkih kremova, sladoleda, sutlijaša, ratluka, meda, medenjaka, čokoladnih suvih šljiva, baklava, urmašica, domaćih pita od ručno rađenih kora po tradicionalnoj recepturi, slatko od jagoda, višanja, pa čak i od ljutih paprika.

Predstavljeni su i zdravi slatkiši, imuno bombone, hladno ceđeni sokovi od povrća i voća, smutiji, fermentovani probiotski busteri, sušene šljive i sušene kruške, kao i hladno ceđena mleka od orašastih plodova badema, lešnika, indijskog oraha i kikirikija. Pravi raj za sladokusce svih uzrasta predstavljale su brojne vrste čokolade, domaćih ručno pravljenih slatkiša, sa tradicionalnim i savremenim recepturama i sastojcima koji doprinose aromi nesvakidašnjih srpskih poslastica.

Najveći pažnju roditelja, mališana i tinejdžera privukli su brazilski deserti brigdadeiro i poljupčići, potpuno prirodni proizvodi od meda i šipurka, belgijske čokolade od najfinijih sastojaka kao i luksuzni specijaliteti iz Turske – ratluk u čokoladi punjen bademima, i baklave čiji je ukus obogaćen orašastim plodovima.

Kada smo pomislili da su pred posetiocima samo slatkiši i da gledamo u mafine i krofne ispostavilo se da su pred nama sapuni.

– Sve u životu počinje kao igra. Tako je i ovo počelo, mada sam imao sreću da naiđem na profesora Vujičića na Hemijskom fakultetu i da me uputi u tajne. Posle toga je iz igre prešlo u hobi, a sada je već strast prema ovoj priči. Sapun moj dobio je taj naziv da bi to bilo nešto prepoznatljivo. Sapun je spoj prirode, sunca i puno ljubavi. Ja osmišljavam sve, od izgleda, boja, preko esencija. Za ovu priliku sam pravio posebne sapune, na bazi čokolade, sadrže kokosovo i maslinovo ulje, kakao puter i organski kakao u prahu. To je jedan od najidealnijih sastojaka za kožu. Cene se kreću od 2,5 evra za sapun koji ima oko 100 grama, to je ujedno i prosečna cena za ovaj proizvod, jer ipak je u pitanju kvalitetan sapun. Moji sapuni su specifični po sadržaju, kvalitetu i čistoći. Sve je urađeno iz srca, a serije za prodaju su veoma male, jer mi profit nije prioritet – izjavio je Aleksandar, vlasnik brenda Sapun moj.

Deo prihoda od prodaje ovih autentičnih sapuna na festivalu Sladak život biće uručen u humanitarne svrhe.

– Iako imam 50 i kusur leta, u meni je srce deteta. Puno volim decu i osećam da nikad neću da odrastem, želim da se igram i kreiram. Iz tog razloga uvek rado deci poklonim deo prihoda. Novac sa jedne od prethodnih manifestacija poklonio sam Dečjem pozorištu u Bulevaru – rekao je Aleksandar.

Vitaminska bomba ide u Rusiju

U vreme kada dolaze hladni dani jačanje imuniteta je prioritet za zdravlje. Od davnina med se koristio u te svrhe, a ovoga puta naišli smo na proizvod koji predstavlja “imunološku bombu”. U pitanju je H&H Immuniser, proizvod na bazi meda, u kojem se kao dodatni sastojci nalaze šipurak i plodovi crne zove. Interesantno je da u Evropi niko nema proizvod ovog tipa, pa sledi i izvoz u Rusiju.

Čokolada sa biberom

Verovatno je da se već svima desila ljubav na prvi zalogaj – fenomenalna belgijska čokolada, koja sa pravom važi za jednu od najboljih i najkvalitetnijih na svetu. Belgija proizvodi oko 172.000 tona čokolade godišnje, što je čini trećim najvećim prizvođačem čokolade na celom svetu. Ove čokolade su uvek bile sinonim za kvalitet i luksuz, a jedna srpska firma odlučila se da kao svoj glavni sastojak koristi upravo tu deliciju.
– Mi smo firma koja postoji sedam godina na tržištu Srbije. Prvo smo počeli prodaju konditorskih proizvoda, ali prošle godine smo krenuli u proizvodnju čokolade. Uzimamo sirovine iz Belgije i ručno pravimo čokolade. Na bazu belgijske čokolade dodajemo sastojke kao što su orašasti plodovi, kandirano voće. Koristimo čili za crnu čokoladu, što je veoma neobično, zatim crni i šareni biber za one koji vole neobične ukuse. Imamo više od 30 vrsta čokolada, a veoma je tražena takozvana “rubi čokolada” kojoj se dodaju pistaći ili čia, kao i bela čokolada sa karamelom – izjavila je Jelena Gavrić, članica tima Candy Universe.