Pixabay.com

Namirnica o kojoj je danas reč poseduje veliki udeo masnoće, ali i soli, koja se koristi prilikom sušenja. Poznato je da je preterani unos soli i masnoća povezan s rizikom od razvoja raznih bolesti i stanja, kao što su visok krvni pritisak, visok holesterol, ali i razni oblici karcinoma. Ipak, slanina ima i određene pozitivne učinke po zdravlje.

Slanina je prilično hranljiva

Prosečna porcija kuvane slanine od 100 grama, prema stručnjacima za Healthline, sadrži:

– 37 grama visokokvalitetnih belančevina
– Vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B12
– Pristojne količine minerala gvožđa, magnezijuma, cinka i kalijuma

Međutim, sve hranljive materije koje se nalaze u slanini nalaze se i u drugim, manje prerađenim proizvodima od svinjskog mesa.

Lek za mamurluk?

Slanina i druga masna hrana često se koriste kao kućni lekovi za pomoć kod mamurluka. Dok visoke koncentracije soli i kalijuma u slanini mogu da pomognu u nadoknadi elektrolita izgubljenih usled dehidratacije i ublaže neke simptome mamurluka, nema naučnih dokaza da slanina zapravo leči mamurluk.

Zadržavanje vode

Možda su vas već upozoravali da je što više izbegavate, ali važno je znati da postoje i ljudi koji ne unose dovoljno soli putem hrane. Sportisti umeju da se oznoje i izgube toliko soli da uzrokuju neravnotežu elektrolita. Dijeta bogata natrijumom može da pomogne osobama sa sindromom posturalne ortostatske tahikardije (POTS) da upravljaju svojim simptomima.

U tim slučajevima, hrana s visokim udelom natrijuma poput slanine može da pomogne ljudima da unesu dovoljno soli u svoju ishranu, posebno ako im se ne sviđa ukus kuhinjske soli koja se dodaje njihovoj hrani.

Ostale prednosti slanine

Ova namirnica nema ugljenih hidrata, koji se smatraju pokretačem debljanja, a pruža i osećaj sitosti. Jednostavna je za pripremu i vrlo je dobar izvor energije.

Koliko slanine smemo da jedemo?

Ipak, iako slanina možda nije najzdravija opcija za doručak, ne morate potpuno da je izbacite iz ishrane. Zapravo, s vremena na vreme možete uživati ​​u slanini, sve dok je kombinujete s mnogo hranljivih i minimalno prerađenih sastojaka.

Ako redovno jedete slaninu, pokušajte da smanjite njen unos, ali slobodno uživajte u njoj jednom ili dva puta nedeljno. Dnevna okvirna preporuka je oko 30 grama slanine, odnosno 70 grama ukupno masnoća na dan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here