Slatka gazirana pića čine vas mudrijim

0

Ispijanje slatkog gaziranog pića učiniće vas strpljivijim pre nego što donesete neku odluku
 

Istraživači su u svom eksperimentu posmatrali ponašanje 65 studenata kojima je postavljeno pitanje da li žele da dobiju određenju sumu novca već sutradan, ili mnogo veću sumu novca, ali tek kroz nekoliko dana.

 

Studenti su bili podeljeni u dve grupe od kojih polovina ništa nije pila ni jela, a druga polovina je konzumirala gazirano piće sa ili bez sećera. Deset minuta nakon ispijanja gaziranog pića sa šećerom, ispitanici su odlučili da sačekaju nekoliko dana kako bi dobili veću sumu novca.

 

"Istraživanje smo obavili da bismo utvrdili da li nivo glukoze u krvi utiče ne samo na način ishrane, već i na donošenje odluka. Drugim rečima, mogu li ljudi duže da čekaju bolju nagradu ako im je nivo šećera u krvi viši. Ustanovili smo da je odgovor na to pitanje potvrdan", izjavio je Sijao Tjan Vang, psiholog koji je rukovodio istraživanjem.

 

Studenti koji su konzumirali gazirano piće bez šećera odlučili su se za manju, ali bržu nagradu, odnosno onu koju bi dobili već sutradan.

 

"Lajt" gazirano piće, koje u sebi ne sadrži šećer, telu šalje poruku da postoji kriza energije. U svojoj reakciji, telo pokušava da se odmah domogne svega što je dostupno. "Lajt" pića, dakle, podstiču impulsivnost, izjavio je ovaj istraživač.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here