Slatki praznik nad praznicima

0

Radost: Osmeh zahvalnih Stakovića

Obilne kiše su uništile uzak zemljani puteljak, pa smo se susreli blizu glavnog puta. Dragan (46) i Suzana (37) sa decom Miljanom (10), Anđelom (7) i Nikolom (6) došli su svečarski odeveni, u ono što su im naši humani čitaoci slali. A kad je paket otvoren, osmeh im se prelio preko lica: u njemu garderoba, pribor za školu, potom igračke, a deca su se najviše obradovala raznim slatkišima, čokoladama, napolitankama, vitaminima…

– Hvala dobrotvorki, mnogo je usrećila sve nas, posebno decu. Ovo je za njih praznik nad praznicima. Ovakve slatkiše jedu samo kad im plemeniti ljudi pošalju. Bože, podari dobrotvorki Nadeždi zdravlja i veselja – poručuje Dragan, koji je zahvaljujući čitaocima "Vesti" kupio stado od osam koza. Više nisu gladni, imaju napretek mleka i sira, a višak mlečnih proizvoda prodaju. Ukoliko bude bilo dovoljno sredstava, porodica će uskoro popraviti i porodičnu kuću, izgrađenu još 1924. Mora da učvrsti stubove koje su kiše potkopale. Odlazimo od Stankovića srećni što je ova ljuta sirotinja dočekala dan da više ne zavise od tuđe pomoći

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

Nisu zaboravljeni: Jankovići i Novica Cvetković
 

Put nas dalje vodi ka centralnom selu Vlase gde nosimo poklon paket iste dobročiniteljke bolesnom starini Branislavu (76) i njegovoj supruzi Miroslavi (73) Janković.

 

"Ovo kao da je od Boga stiglo", kažu Jovanovići uglas.

 

Raduju se pozdravu i toplom pismu Nadežde Radović i u čudu gledaju dok im naš saradnik Novica Cvetković iz organizacije Srbi za Srbe pomaže u otvaranju paketa. Tu su garderoba i zavese, činije, ali i kvalitetna hrana, kao i sredstva za higijenu. Sve ono što njima treba. Mnogo toga već dugo nisu jeli, pa odmah probaju.

 

Na rastanku se Miroslava zahvaljuje, gleda u nebo, krsti i kroz suze radosnice kaže:

 

"Ostadosmo stari i bolesni, bez nade u bolju budućnost. Ali, zato neka nam dobrotvorka bude živa i zdrava, da se raduje za vek vekova…"
 

Obećanje

Miljana Stanković, desetogodišnja odlična učenica trećeg razreda osnovne škole u susednom selu Dobrejancu, radujući se sveskama, bojicama i flomasterima, obećava da će nastaviti da ređa petice.
"Sada imamo sve i sada mi je mnogo lakše", kazuje Miljana.

 

Tuga

Bračni par Janković zatičemo u sobi bivšeg lovačkog doma, gde su smešteni nakon što su izbegli iz rodnog sela Trstena. Njihova kuća se nakon sukoba na KiM našla u ničijem prostoru, a sva stoka i stvari su im otete preko noći. I kada god se ponovo sretnemo, tuga za rodnim ognjištem uvek je prisutna i u rečima i – očima.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here