M. Stanković
Priredili program: Đaci sa profesorkom Dunjić

Slava hrama Svetog Georgija u Bremenu, Đurđic i ove godine je proslavljena molitveno, uz slavska znamenja i prisustvo malog broja vernika u skladu sa propisanim pandemijskim merama. Slavsku liturgiju služio je bremenski paroh protojerej Saša Momirović uz sasluživanje dva čteca, Grka Hristosa Branusisa i Rusa Igora Koršunova.

Porodica Marković, Slobodan i Danijela sa decom, ćerkama Miom, Lanom, Aleksandrom i sinom Davidom kumovala je slavi i pripremila slavska znamenja. Za njih je to bila velika radost, a ovo im je već drugi put da kumuju crkvenoj slavi. Nažalost, nije organizovana slavska trpeza, jer se poštuju epidemijske mere.

– Nadamo se da ćemo dogodine moći da proslavimo tridesetogodišnji jubilej uz prisustvo velikog broja vernika i slavsku trpezu, kako dolikuje – kaže za “Vesti” otac Saša.

Tradicija ispoštovana: Okretanje slavskog kolača

Crkvena opština Bremen je osnovana 1992. godine. Sadašnji paroh, protojerej Saša Momirović je na službu u ovaj grad na severu Nemačke došao kao peti sveštenik po redu 1. oktobra 2001. i njemu je ovogodišnja slava jubilarna dvadeseta. On je uložio mnogo truda okupljajući parohijane u okrilje hrama i poklonio veliku ljubav i pažnju sunarodnicima, a oni mu uzvraćaju. Najlepše je što otac Saša ostvaruje divnu saradnju sa Srpskom dopunskom školom i svaka školska godina počinje molitvama za uspeh đaka u učenju i završava molitvama blagodarenja.

Iako je nastava u Srpskoj dopunskoj školi u Bremenu počela krajem avgusta, uvažavajući sve potrebne i propisane zdravstvene mere zbog uporne pandemije korona virusa, veliko okupljanje svih đaka i roditelja je bilo tek pred slavu hrama Svetog Georgija. Protojerej Saša Momirović je služio moleban za uspeh u ovoj školskoj godini i poželeo svima dobro zdravlje. Profesorka Slađana Dunjić je zahvalila ocu Saši za molitvu i saradnju i najavila đački program u kojem su učestvovali svi prisutni učenici. Čule su se pesme, zdravice i prigodni stihovi kojima se čestita slava.

Nikolina Mikić, Nada Jovanovć i Natali Fridrih

Nastavnica Slađana Dunjić je sa zadovoljstvom istakla da ove godine imaju i nove učenike.

– Naša škola je ove godine postala brojnija za sedam novih đaka prvaka i oni danas učestvuju u programu.

Đački program je bio svojevrsna čestitka za hramovnu slavu Đurđic. Nikolina Mikić, Nada Jovanović i Natali Fridrih su pevale “Sini jarko sunce sa Kosova”, a svi đaci zajedno su na kraju programa otpevali “Ovo je Srbija”.

Osvećenje slavskog znamenja