Slava ponovo u manastiru

0

Slavski kolač je okretao i vladika Konstantin

 

Posle je slavlje preseljeno u Hanover, gde je zainteresovanost kolega iz drugih mesta smanjena, a prošle godine sveti Trifun nije ni proslavljen. U akciju su ponovo stupili osnivači i tradicija je spasena.

 

Ispravljene greške

– Ne bih da o tome govorim, jer slava je svuda lepa, ali ako je počelo da se slavi u manastiru, onda tu treba i da ostane.

 

Možda je bilo grešaka i u organizovanju, ali ubuduće će slavu pripremati manastirski restoran, a kum slave će biti zadužen samo za slavsko žito i vino – objašnjava
ovogodišnji domaćin Sandić.
Za domaćina naredne slave izabran je Mile Petronijević iz Gitersloa.

Dogovorom većine odlučeno je da se slava ponovo i zauvek vrati u manastir. A da je povratak uspeo, kako reče iguman Sergije, vidi se i po broju prisutnih i po domaćinskoj pripremi slave, koju je svojim prisustvom uveličao i vladika Konstantin.

Slavski kolač osveštao je i sa domaćinom Vladimirom Sandićem prelomio iguman Sergije, starešina manastira Presvete Bogorodice.

– Želim vam da uz Božju pomoć srećno proslavite krsnu slavu i da uspešno obavljate svoj posao, na svoju radost i radost onih koji "po hleb nasušni" dolaze kod vas – rekao je između ostalog u kratkoj besedi vladika Konstantin.

Posle osveštenja kolača i čestitanja, poslužena je tradicionalna šljivovica, a zatim je sledila slavska večera, koju je zbog godišnjeg odmora osoblja manastirskog restorana, pripremio kum Sandić u svom restoranu "Mediteran" u Hildeshajmu.

Došli iz cele pokrajine

Kum slave na spisku je imao više od 80 prijavljenih, ali gosti su stizali i posle ponoći, pa se može govoriti o pravoj masovnosti.

 

U Himelstir su stigli gastronomi iz: Hildeshajma, Hanovera, Braunšvajga, Goslara, Zalcgitera, Hamelna, Bad Oenhauzena, Barzinghauzena, Fehelde, Bad Zahsa, Pikenburga, Gitersloa i više drugih mesta.

 

Zbog poledice i snega iz Andreasberga nisu stigli očekivani hotelijeri Nenad i Ljubica Ritan, koji su slavu čestitali telefonom.

Tradicija je i ovde ispoštovana, jer su gosti pored vrhunskih ribljih specijaliteta mogli da se posluže i prebrancem, sarmom, jagnjećim i svinjskim pečenjem, te raznim pitama i kolačima.

Posle obilne večere najbolje je išlo srpsko vino i nemačka piva, a oni koji nisu vozili ili su spavali u manastirskom konaku, mogli su sebi da priušte i neku šljivovicu više.

Uz sve ugostiteljske atribute, dobru podlogu slavskom štimungu dao je i orkestar Siniše Čolovića i pevačica Elizabeta Vasić Beti.

– Nismo došli tebe da gledamo, već smo došli vina da pijemo – poručila je Beti domaćinu Vladimiru Sandiću.

 

Njemu takva opomena i nije bila potrebna, jer je na vreme angažovao Marka Jelavca, Aleksandra Radovića i Radomira Sandića, pa je vina bilo dovoljno za sve, a ni pesme nije manjkalo. Bilo je izuzetno veselo, jer kako to rekoše Bogdan Palalić i prvi domaćin Anđelko Budiša, slava je vraćena kući i to je moralo dostojno da se proslavi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here