J. Gajeskov
Sveštenoslužitelji Ljupčo, Andrej i Miodrag za vreme lomljenja kolača

Praznik Sveti Jovan Krstitelj koga su u ponedeljak 20. januara proslavili Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici širom Australije posvećen je Isusovom rođaku, poznatom kao Jovan Preteča. Prema crkvenom učenju Jovan se naziva Krstitelj jer je krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak.

Iako je bio radni dan, svečano je bilo u svim srpskim svetinjama na Petom kontinentu, jer se procenjuje da je Sveti Jovan po broju onih koji ga slave na trećem mestu među Srbima. Najviše se slave Sveti Nikola i Sveti Arhanđel Mihail.

Molitva za slavare: Protojerej stavrofor Miodrag Perić

To se dalo videti i u crkvi Svetog kneza Lazara u sidnejskom kvartu Aeksandrija, gde su toga dana Svetu liturgiju Jovana Zlatoustog obavili sveštenoslužitelji Andrej Krstić i Ljupčo Dvojakovski iz Ruske zagranične crkve, a za pevnicom su bili protojereji-stavrofori Miodrag Perić, starešina Lazarice i arhijerejski zamenik za Novi Južni Vels i Rade Radan, kao i nekoliko članova ovdašnjeg crkvenog hora.

Osvećenje slavskih znamenja i kolača

Među više od stotinu prisutnih vernika u hramu, bilo je mnogo dece i preko 40 slavara, čije kolače su presekli sveštenici Miodrag, Andrej i Ljupčo.

Beležimo zaista lepu besedu starešine hrama oca Miodraga, koji je između ostalog svim slavarima čestitao krsnu slavu uz pregršt najlepših želja. Od dvadesetak fotografija koje smo toga dana napravili, ove nekoliko će i te kako dočarati svečanu atmosferu na Jovanjdan u sidnejskoj Lazarici.

Otac Andrej Krstič (desno) sa sadašnjim i budućim slavarima

Poziv na Akademiju

Iz ove naše svetinje još informacija:
– Sveta liturgija na Svetog Savu, u ponedeljak 27. januara, počeće u 8.30 sati ujutru
– u petak 31. januara, sa početkom u 18.30 časova, biće služen Moleban i vršiće se upis đaka za novu školsku godinu
– dan kasnije u subotu 1. februara, održava se školska slava – Sveti Sava, bogosluženje je u 18.00 sati, a slavski obred, Akademija i slavsko posluženje biće u crkvenoj sali.

Škola počinje 7. februara

Još jedno važno obaveštenje za roditelje i decu: prvi dan nove školske godine je u petak 7. februara u 18.30 sati na adresi Alexandria Park Community School, Belmont St, Alexandria. Za više informacija dođite na bogosluženja i versko-kulturne manifestacije u sidnejskoj Lazarici na adresi 14. Renvick St, Alexandria, gde ćete biti rado dočekani.

Susret sa legendom

Među više od 40 slavara koji su ispunili sidnejsku Lazaricu na Jovanjdan bio je i Đura Stanojev, nekadašnji legendarni golman našeg Fudbalskog kluba Sloga-Pacifik” iz Botanija u jugoistočnom Sidneju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here