R. Lukić
Naslednici u hramu: U Donjoj Saksoniji ima ko da nastavi tradiciju brojnih porodica

Iako je jutro u utorak na Svetu Petku u Nemačkoj osvanulo s ciframa koje zastrašuju (koje su dan kasnije bile i još veće), Srbi su praznik u Hramu Svetoga Save u Hanoveru proslavili, možda ne tako masovno i veselo kao prošle godine, ali u svakom slučaju dostojno i u skladu s običajima i tradicijom. Kolo srpskih sestara Svetu Petku je slavilo kao svoju slavu, mnogima je krsna slava, a brojni su i oni koji je “preslavljaju” u znak zahvalnosti, jer ih je Čudotvorka zadužila nekim svojim milosrđem.

Vernici su na ulazu u Hram dezinfikovali ruke i upisivali svoje adrese, a zatim su zauzimali mesta koja su zbog propisanog odstojanja bila označena stolicama.

Slavske kolače je osveštao prota Aleksandar Perković

Liturgiju je služio prota Aleksandar Perković, a hor je bio raspoređen na galeriji i za pevnicom, a kojom su pojale Dobrila, Latinka i Marijana.

– Oni koji su opisivali život Majke Paraskeve znaju da potiče sa Balkana (evropski deo današnje Turske) i da je iz pobožne porodice, koja je imala presudan značaj za njeno životno usmerenje. Njen brat je bio monah i episkop. Ona je dosta vremena provela u pustinji, posteći i moleći se, a kad se vratila u rodno mesto, niko više nije znao ko je ona. Posle upokojenja sahranili su je van groblja jer su u to vreme (10. vek) bila takva pravila. O njoj se više saznalo tek kasnije kada su oko njenih moštiju počela da se događaju čuda. Njene mošti danas počivaju u Rumuniji, a jedno vreme počivale su i u Beogradu – rekao je, između ostalog, otac Aleksandar u besedi posle osveštavanja slavskog kolača Kola srpskih sestara.

Za pevnicom: Dobrila, Latinka i Marijana

On je istakao da Srbi Majku Paraskevu veoma cene i poštuju, pa su srpski hramovi na Svetu Petku uvek masovno posećeni.

– Nas je danas ovde, zbog pandemije korone, manje nego prošle godine, ali to nam neće umanjiti prazničnu radost – istako je prota Aleksandar.

Posluženje čeka goste

Paroh hanoverski je slavski kolač Kola srpskih sestara prelomio s kumom slave Vericom Janković, koja je deo kolača predala naslednici Ljubici Milijašević, koja je izabrana za kumu iduće slave, a potom je usledilo osveštavanje slavskih kolača ostalih vernika.

Među brojnim vernicima kolač je sa sinom Danielom i sinovcima doneo i Tomislav Dodevski, fudbalska legenda, koji je u Hanoveru među našim ljudima poznat kao srpski Metjuz, jer je fudbal igrao i posle pedesete. Njegov sin Daniel nasledio ga je u srpskom Fudbalskom klubu Hanover 96, a kako izgleda, otac ga je pripremio da nasledi i krsnu slavu.

Sve po zakonu korone: Vernici za vreme liturgije

I mnogi drugi svečari su došli sa svojim naslednicima, pa je gotovo sigurno da će Sveta Petka u glavnom gradu Donje Saksonije još dugo da se slavi.

Posluženje je pripremila kuma Verica Janković, a sveštenik je pozvao vernike da se posluže jer i to spada u slavske običaje koje valja ispoštovati uprkos koroni i odstojanju.

Kume: Verica Janković i Ljubica Milijašević

Biće bolje dogodine

– Ove godine je sve malo suženo i ograničeno, ali sam uverena da će iduće godine biti sve puno bolje, jer će korona uz Božju i pomoć Svete Petke sigurno proći – optimista je nova kuma Ljubica Milijašević.

Lanac se ne prekida

– Moj otac je poreklom iz Makedonije, a Svetu Petku smo i tamo slavili. Posle doseljavanja u Jabuku kod Pančeva nastavili smo da slavimo. Ja sam u Nemačkoj proveo ceo život i stalno slavio, a tako će da nastave i moji sinovi. To je lanac tradicije i poštovanja koji niko ne želi da prekine – kaže Tomislav Dodevski, koji je u crkvu došao s “najjačom ekipom”.

Porodica Dodevski: Tomislav, Milan, Katrin, Siniša i Daniel

Molitva jača imunitet

– Svako jutro čitam tri molitve. Nije korona ni kineska, ni američka, ni ruska. Onaj ko je čitao Sveto Pismo zna o čemu se radi. Čovek mora da veruje u Boga. Verovanjem se jača duh, a jak duh jača imunitet, tako je sve bolesti lakše savladati pa i koronu – kaže Dobrila Petrović, pojac crkvenog hora.