M. Stanković
Za uspomenu: Đaci i profesorka Slađana sa ocem Sašom

Bremenska Crkvena opština i parohija i Kolo srpskih sestara pri hramu Svetog Georgija obeležili su nedavno jubileje, tri decenije rada, a nedugo potom vernici su se oprostili od omiljenog paroha Saše Momirovića. Momirović je posle 21 godine službe u Bremenu prešao u hanoversku parohiju.

U prvoj deceniji od osnivanja Bremenske parohije i pored velike radosti i zainteresovanosti vernika za crkveni život, organizovanje crkvenog života bilo je prilično neizvesno, jer su se u tom periodu smenila četiri paroha (otac Bogdan Đorđević, otac Mile Jokić, otac Cvijan Popović i otac Milovan Milošević), koji su iz raznih, opravdanih razloga napuštali ovo bogoslužbeno mesto.

Takva dinamika smenjivanja paroha nepovoljno se odrazila na broj vernika u tom periodu, pa se može reći da je Božje čudo što se crkveni život održao. Na sreću, pre 21 godinu u parohiju je sa porodicom stigao mladi sveštenik Saša Momirović i pristupio svom važnom poslu sa velikom ljubavlju i posvećenošću. Bile su to godine jačanja duhovnog života i stalnog porasta broja vernika vezanog za ovaj hram.

Uporedo sa Crkvenom opštinom osnovano je i Kolo srpskih sestara koje je svih prethodnih godina neumorno radilo. Članice su organizovale brojne humanitarne akcije i darovale svoje vreme, ljubav i pažnju svima kojima je bilo potrebno. Naročito je velika pomoć sestara bila oko uređenja hrama (darovane su brojne ikone i druga znamenja), pripremanja trpeza ljubavi i održavanja higijene. Sestrinstvo je ove godine za Svetu Petku, takođe proslavilo jubilej, 30 godina postojanja. Znamenja su pripremile i kolač lomile Angelina Igevska i Ivana Nikolić.

Dirljivo: Pokloni posle oproštajne liturgije

Trideseta slava hrama proslavljena je uz prisustvo brojnih vernika molitveno i izuzetno svečano zajedno sa najuvaženijim gostom, vladikom Grigorijem, koji je tom prilikom prvi put došao među vernike ove Crkvene opštine. U velikoj proslavi je učestvovalo i sveštenstvo iz Hamburga, Osnabrika i Hanovera, a pojao je crkveni hor. Vladika je tokom liturgije proizveo Igora Korsunova u čteca bremenskog hrama. Kumovala je porodica paroha Momirovića, prota Saša, protinica Danijela i sinovi Nikola i Damjan.

Kumstvo za narednu godinu je preuzela porodica Milošević, Miloš, Bojana, Aleksandar i Sofija iz Oldenburga. Slavski ručak je priređen u prostorijama Srpskog kluba Jedinstvo, u obližnjem gradiću Ahimu gde živi veći broj naših vernika. Po dugogodišnjoj tradiciji đaci Srpske dopunske škole “Sveti Sava” su prigodnim programom pozdravili uvažene goste i govoreći zdravice čestitali slavu. Zahvalnicu za tridesetogodišnji rad u Crkveno-opštinskoj upravi kao knjigovođa dobila je Nada Brkić iz Bremena.

Na prvoj liturgiji posle slave otac Saša se obratio svojim parohijanim i saopštio im vest koju niko nije očekivao:

– Draga moja braćo i sestre, dragi moji parohijani iz Bremena i okoline, obaveštavam vas da od 31.12. 2022. više neću biti vaš paroh i sveštenik, zbog potrebe, za mene nove službe, koja mi je poverena na području druge hanoverske parohije.Vaš novi paroh biće otac Dragan Jovanović.

Ilija, sveštenik Gruzijske crkve, parohijan Aleksandar Perišić, otac Saša i Jovan Pantelić, predsednik CO

Zatim je pozvao sve na oproštajnu službu. Iznenađeni i rastuženi parohijani su se u velikom broju okupili na oproštajnoj liturgiju koju je služio voljeni otac Saše. Zajedno sa njim su služili i pomagali u službi Ilija Šlepegrel, sveštenik Gruzijske crkve i čtečevi Igor Koršunov, Maksim Gorošin i Maksim Gorbuljov (Rusi), Hristos Banusin (Grk) i Sotir Sotirov (Bugarin). Hram je bio dupke pun. Od oca Saše su se dirljivim rečima, zagrljajima i prigodnim darovima u znak zahvalnosti i za uspomenu opraštali predstavnici Ruske crkve, Srpskog kulturnog centra Bremen iz Bremena, Srpskog kluba Jedinstvo iz Ahima. Toplim rečima otac Saša je zahvalio svima na dugogodišnjoj bratskoj i nesebičnoj ljubavi i poželeo im svako dobro.

Pesma i suze

Radmila Jovanović je napravila tortu

Kada su đaci Srpske dopunske škole “Sveti Sava” u znak oproštaja uz poklon paket darivali i pesmu i zapevali “Znaš li odakle si sine” mnogima su potekle suze, pa se i prota rasplakao. Profesorka razredne nastave Slađana Dunjić Fridrih zahvalila je ocu Saši na dugogodišnjoj saradnji u ime svojih đaka i njihovih roditelja, kao i u svoje i u ime svoje prethodnice, profesorke Milice Stanković koja je od pre dve godine u penziji.

Dar za oca Sašu od profesorke, roditelja i đaka

Slatka zahvalnost

Oproštajna trpeza je bila bogata, a Radmila Jovanović iz Ahima je napravila specijalnu tortu na kojoj je pisalo “Hvala za sve”. Svoju poslednju liturgiju kao bremenski paroh protojerej Saša Momirović je služio 25. decembra.