Z. Mirković
ČUVARI TRADICIJE: KUD "Branko Radičević"

U godini u kojoj slavi 40. rođendan, kulturno-umetničko društvo (KUD) “Branko Radičević” iz Beča ima ispunjen kalendar.

Iako pripremaju svoje “slavljeničke” koncerte i događaje, stižu i da učestvuju na festivalima i da posete prijateljske klubove.

Umetnički rukovodilac “Radičevića” Bora Kapetanović kaže da je prvi deo sezone ispunio sva očekivanja, posebno glavni događaj prve polovine jubilarne godine, proslava jubileja, uz prijatelje i partnere.

– Sezona je do sada bila uspešna, a posle organizovanja proslave jubileja, ‘Radičević’ će 2. juna učestvovati na humanitarnoj manifestaciji, odnosno koncertu koji organizuje Srpski centar – rekao je Kapetanović.

Na zasluženi odmor igrači odlaze 20. juna, kako bi se odmorili, najčešće u matici, i napunili baterije za nastavak sezone od jeseni.

Na odmor će malo kasnije izvođački ansambl, ali zbog veoma lepog razloga – 21. juna putuju na sedmodnevni festival u Prevezu, u Grčkoj.

“Učešćem na tom festivalu završićemo ovu uspešnu polusezonu”, dodao je Kapetanović.

Posle dugog perioda, tokom kojeg su druženja prvo bila zabranjena, a onda ograničena, da bi zatim usledilo vreme u kojem su se svi bojažljivo vraćali “u normalu”, konačno je nastupilo vreme putovanja, sklapanja prijateljstava, igre.

Zato se i “Radičević” rado odaziva na pozive prijateljskih klubova, a jedan od njih svakako je i klub Jelek iz Italije.

“Boravili smo u prijateljskoj poseti klubu Jelek iz Italije. Saradnja naših klubova traje već sedam godina i radujemo se svaki put, posebno sada posle korone kada možemo da uzvratimo posetu”, rekao je Kapetanović.

Milićević se obraća članovima Saveza u Italiji

Najavio je da će KUD Jelek biti gost na završnom koncertu kojim se obeležava 40 godina postojanja “Radičevića”, 11. novembra.

“Bilo nam je jako ugodno u Italiju, program je bio organizovan pored kuća koje su pod zaštitom države, uz goste iz Srbije i druge klubove iz Saveza u Italiji”, rekao je Kapetanović.

“Radičević” je u Italiji učestvovao sa 60 članova, pripremnim ansamblom i roditeljima mladih igrača koji su se rado odazvali.

“Zbog obaveza koje smo imali, išli smo u manjem broju, ali smo boravak iskoristili da obiđemo Veronu… Naš ansambl je nastupio sa dve koreografije, Igre iz Užica i Igre iz Šumadije, da bi posle zvaničnog nastupa usledilo druženje svih učesnika, u prisustvu predstavnika lokalne zajednice”, rekao je Kapetanović.

Naveo je i da je čast svim učesnicima manifestacije ukazao ministar u Vladi Srbije zadužen za dijasporu Đorđe Milićević, i njegov savetnik Zoran Anđelković, koji su razgovarali sa predstavnicima Saveza Srba u Italiji i gostima, i izrazili zadovoljstvo što je taj savez posle četiri godine pregovora i konsultacija konačno uspostavljen kao jedan od najmlađih u srpskoj dijaspori.

Srdačan susret

Savez Srba u Italiji trenutno broji 13 udruženja i klubova.

“Ministar je predstavio svoje ciljeve koje želi da ostvari i najavio za četvrtak video-konferenciju sa predstavnicima dijaspore, uz poziv za učešće. Takođe, najavio je i veliki sabor dijaspore koji će se održati u Beogradu, u Palati Srbija, 1. i 2. jula ove godine i pozvao sve klubove da učestvuju u toj manifestaciji”, preneo je Kapetanović.

Svilen konac

Na Saboru narodne umetnosti Svilen konac, pored domaćina KUD Jelek iz Arzinjana i KUD “Branko Radičević” iz Beča, učestvovali su i KUD Prva Iskra iz Čovdina, SKSO Kruna iz Šija, KUD Mladost iz Lonigoa, ASC Vidovdan iz Meledoa, SKZ “Sveti Sava” iz Valdanja.

Predsednik Srpske zajednice u Arzinjanu i KUD Jelek Dejan Ilić posebno se zahvalio svim gostima na dolasku.

SUSRET U BEČU: Đorđe Milićević i Dejan Ilić

Visoki gosti

Priredbi su prisustvovali i generalni konzul Srbije u Trstu Ivana Stojiljković, predsednik Nacionalnog saveza Vlade Srbije Radiša Dragojević, potpredsednik Saveza Srba Dušan Aleksić, zamenik gradonačelnika Montorsa Vićentina, koji su ustupili vilu Da Porta za održavanje skupa, Analisa Zordan.