Slavna Karmen opet na sceni

0

Pred probu: Susret sa Domingom
 

– Radimo punom parom i radujemo se seriji zakazanih nastupa. Tim je fantastičan i pravo je uživanje raditi u takvoj atmosferi – kaže Milena, koja već 14 godina živi u Americi, gde je svojim čarobnim glasom osvojila i prestižni Metropoliten i Karnegi Hol.

 

Na opersku scenu se vratila prošle godine kao Suzuki u "Madam Baterflaj", ali ona smatra da je njen pravi povratak bio kao Karmen u Losanđeleskoj operi, jer se ona smatra njenom ličnom kartom, pošto ju je pevala oko 250 puta na scenama širom sveta i po njoj je najviše prepoznaju.

 

– Posle tog nastupa su mi baš Plasido Domingo i njegova supruga Marta rekli da nikad bolje nisam pevala, i to mi je dodatno dalo krila da je moja odluka da se vratim bila prava – kaže za "Vesti" Milena Kitić.

 

Raduje se seriji zakazanih nastupa: Milena Kitić

Tako je ubrzo usledila i ova ponuda za zajednički nastup, a Milenin kalendar za ovu godinu je zgusnut brojnim nastupima. Ipak, još ne prihvata ponude van Kalifornije iz istog razloga zbog kojeg se i povukla sa scene na neko vreme.

– Svima, a posebno mojim kolegama, potpuno je bilo čudno da posle Karmen u Metropoliten operi u Njujorku, i odličnih kritika, otkažem dva potpisana ugovora (uloge Laure u Ponkijelijevoj "Đokondi" i Helene Bezuhove u Prokofjevom "Ratu i miru"). Ali ja sam odlučila da se posvetim svom sinu koji je u to vreme polazio u školu i više nije bilo tako lako da putujem sa njim na nekoliko meseci – iskrena je srpska diva.

Naravno, i to je sve bilo izvodljivo, objašnjava Milena, jer u takvim uslovima deca pohađaju "home schooling" (kućno školovanje), ali posledica toga jeste da kasnije imaju problema sa okruženjem, odnosno nisu dovoljno socijalizovana pošto ne idu u školu sa svojim vršnjacima. Pošto nije želela da dete trpi zbog njenog posla okrenula se profesuri i počela da predaje na Čepman univerzitetu i po pozivu na Univerzitetu Južne Kalifornije kao i da daje master klas pri mnogim operskim institucijama.
 

Regrutuje operske pevače

Osnovala je i svoj operski studio koji broji 25 studenata, od kojih su mnogi osvojili nagrade na prestižnim takmičenjima, a neki su dobili angažmane na operskim scenama širom Amerike.
Zanimljivo je da sa koleginicom Dubravkom Zubović, koja takođe već godinama živi u Americi, radi i na letnjem programu OCAVA-in-Rome, koji regrutuje mlade operske pevače, do sada mahom iz Kalifornije, koji pohađaju tronedeljni kurs u Rimu.

Dug prema profesorki

Milena Kitić je u Srbiji poslednji put pevala 2000. godine na koncertu studenata profesorke Biserke Cvejić, koju smatra svojom drugom majkom.
– Žao mi je što nisam bila u mogućnosti da prisustvujem koncertu u čast njenog 90. rođendana krajem prošle godine. Ona je apsolutni fenomen, moja podrška i inspiracija. Obećala sam da joj dugujem jednu ili više celih predstava, možda baš "Karmen" ili "Don Karlosa" ili "Aidu", videćemo sa našom Operom u bliskoj budućnosti -kaže Milena.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here