Slavu prilagodili prilikama

0

– Na Bogojavljenje smo u ponoć ostavili otvorenu flašu vode na terasi. Ta voda može da se koristi godinama jer se ne kvari i uvek je čista i bistra. A inače familija je bila na okupu, oni koji smo bili slobodni, sin Dragan i Dejan sa ženom Slađanom i unukom Danijelom i još dve unuke Emilija i Angelina, kao i praunuk Emanuel – kaže glava familije Krsta Gajdurović.

Narednog su dana naši zemljaci slavili Jovanjdan po celoj Švajcarskoj, među njima i familije Jovanović iz Ciriha, Stojnić iz Herbruka, Milićević i Živanović iz Herisaua i drugi.

– Mi Srbi sa Kosova od davnina slavimo veče uoči slave, sutradan i onda treći dan. Inače pored moje familije na slavu je pozvan već 20 godina moj prijatelj Dragan Cvijanović sa suprugom i mnogi drugi prijatelji. Oko 30 gostiju dolaze da mi čestitaju slavu – kaže Zvonimir Jovanović rodom sa Kosova.

Svake godine slavimo Svetog Jovana, našu kućnu slavu, doduše ovde u Švajcarskoj malo na moderniji način. A ako se nađemo u rodnom Kučevu za Jovanjdan, onda sve to obavimo na malo svečaniji način – kaže Miladin Živanović iz Herisaua.

– Rano smo, cela porodica otišli u crkvu, da osveštamo slavski kolač. Inače, na Bogojavljenje smo pekli prase a žena je spremala pun lonac domaćih sarmi – izjavio je Miroslav Stojnić iz Herbruka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here